Voedingcentrum


Gezond zwanger worden

21 september 2007

Goede voeding is tijdens de zwangerschap belangrijk voor moeder en kind. Maar ook wie zwanger wil worden heeft er baat bij zich een gezonde leefstijl aan te meten. Extra foliumzuur slikken hoort daarbij. Goede voeding en weinig alcohol is natuurlijk altijd een pré.

Er is veel aandacht voor de gezondheid tijdens de zwangerschap, en veel minder voor de periode ervoor. De Gezondheidsraad pleit er in een vandaag verschenen rapport voor vrouwen met een kinderwens meer en betere voorlichting te geven over gezond zwanger worden. ,,Er is meer winst te boeken als vrouwen zich al voor de conceptie op de zwangerschap zouden gaan voorbereiden en waar nodig hun leefwijze aanpassenâ, aldus de Gezondheidsraad.

Het slikken van een supplement met extra foliumzuur (vitamine B11) vanaf het moment dat een zwangerschap gewenst wordt tot acht weken na de bevruchting, verkleint de kans dat het kind een âneurale-buisdefectâ (NBD) krijgt. Vrouwen met een tekort aan foliumzuur of vitamine D vóór de bevruchting hebben meer kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij hun kind.

Slechte invloeden

Ook tabak en alcohol hebben nadelige effecten op zowel de vruchtbaarheid als op het

ongeboren kind. Dat geldt ook voor blootstelling aan te hoge concentraties chemische stoffen. Vrouwen én mannen met een kinderwens kunnen deze beter uit de weg gaan. Wat voeding betreft is beter geen lever, gerookte vis en rauwe producten te eten. Verder kunnen ziekten en geneesmiddelen een nadelig effect hebben.

Tijdens de zwangerschap is goede voeding extra belangrijk. In de hele zwangerschap is de baby afhankelijk van de voeding die de moeder gebruikt. De kwaliteit van de voeding moet hoog zijn, omdat van de meeste vitamines en mineralen wat extra nodig is. Dat betekent niet dat tijdens de zwangerschap 'voor twee' gegeten moet worden. De basisvoeding die wordt geadviseerd voor volwassenen bevat ook voor zwangere vrouwen voldoende voedingsstoffen. Naast een gezonde voeding geldt een extra aanbeveling voor het slikken van foliumzuur tijdens en voorafgaand aan de zwangerschap. Op basis van dit advies geldt dat ook voor vitamine D.