GroenLinks

Move Green: Groene fietscaravaan door Brussel

Move Green logo 19 september 2007

Drie weken geleden reden Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk nog op een Segway door Limburg, dinsdag fietsten ze samen met GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof door Brussel. Geen kans laat GroenLinks voorbij gaan om duurzame mobiliteit te promoten.

Joost Lagendijk: "Fietsen is een prettige en gezonde manier van voortbewegen. Bovendien is het een goede oplossing voor veel mobiliteitsproblemen. Het veroorzaakt geen files en is 40 keer veiliger dan autorijden."
De fietsactie was een initiatief van de Groenen in het Europees Parlement in samenwerking met het Vlaamse Groen!, de Waalse partij Ecolo en een aantal Belgische fietsersbonden in het kader van de Europese Week van de Duurzame Mobiliteit. In Nederland ook wel beter bekend als Week van de Vooruitgang.

Ambtenaren op de fiets
De Europese Commissie geeft het goede voorbeeld en bevordert haar werknemers om te fietsen. Hun doel is dat in 2009, 20 % van de medewerkers te voet of op de fiets naar het werk komt. Om dit te bereiken krijgen fietsende werknemers bij aankomst een lekker ontbijtje. Bovendien kunnen ze een frisse douche nemen. Zo hoopt de Europese Commissie haar werknemers te stimuleren de fiets te pakken of te voet naar het werk te komen.

Fietsen is gezond en goed voor milieu
"Ik juich het initiatief van de Commissie toe. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken hoe goed fietsen is. De auto verruilen voor een fiets zorgt voor een aanzienlijke daling van de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof. Fietsen kan daarom de luchtkwaliteit flink verbeteren. Bovendien is het nog gezond ook. En ik vond het heerlijk om even uit de duffe lucht van het Europees Parlement weg te zijn", aldus Kathalijne Buitenweg.
Wie regelmatig fietst leeft gemiddeld 2,5 jaar langer. De kans op hart- en vaatziekten daalt met 20% als je minimaal 30 minuten per dag fietst.

Fietsvoorzieningen verbeteren
Helaas laten fietsvoorzieningen vaak te wensen over. Hierdoor worden mensen niet gestimuleerd om te fietsen. Kathalijne Buitenweg: "De route die we fietsten was echt vervelend. We moesten om de paar minuten wel een keer afstappen en mijn tanden klapperden erbijna uit vanwege de kleine keitjes. En dan te bedenken dat deze fietsactie bedoeld was om te laten zien dat je goed kan fietsen in Brussel. Kun je nagaan hoe slecht de andere fietsroutes zijn. Daar moet echt iets aan gedaan worden, want zo wordt fietsen natuurlijk nooit echt aantrekkelijk."

"Het is niet alleen in Brussel slecht fietsen. In de meeste andere Europese steden is dat ook zo. Er wordt veel te weinig geld geïnvesteerd in goede fietspaden en bewaakte fietsenstallingen. Als we echt werk willen maken van het klimaat en verkeersopstoppingen tegen willen gaan, dan moeten we fors investeren in fietsvoorzieningen", aldus Joost Lagendijk.

Autovrije zondag
De Europese Week van de Duurzame Mobiliteit wordt zondag 23 september afgesloten met de autovrije zondag. Voetgangers en fietsers krijgen dan hun jaarlijkse kans Brussel voor een dag over te nemen. In veel Nederlandse steden was dit vorige zondag.

Zie ook:

* website Week van de Vooruitgang

* website Europese Groenen: Stop Climate Change; play your part
* blog Kathalijne Buitenweg over de Segway

Voor foto's scroll rustig verder

move-green-fietstocht-1 De fietscaravaan gaat van start bij het Europees Parlement

move-green-fietstocht-2 Kathalijne Buitenweg, Joost Lagendijk en een aantal van hun groene collega's

move-green-fietstocht-4

move-green-fietstocht-5 Inspectie van de fietsen

move-green-fietstocht-6 Beeldmerk van de campagne van de Europese Groenen voor duurzame mobiliteit Move Green

move-green-fietstocht-7 Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk

move-green-fietstocht-8 Joost Lagendijk geconcentreerd voor de start

move-green-fietstocht-9 Ook GroenLinks-voorzitter Henk Nijhof was van de partij