Cola slecht voor moeder en kind

21/09/2007 14:30



Brody Creatieve Communicatie



Vrouwen met een kinderwens kunnen beter geen cola drinken. Dit stelt Diethild de Vries, consulente voor paren met een onvervulde kinderwens. Wat de Gezondheidsraad nu adviseert aan minister Klink, verkondigt Diethild al jaren. Ze is blij dat de gezondheidsraad eindelijk serieus aandacht vraagt voor de levensstijl van mensen die kinderen willen. Dit kan veel ellende voorkomen.

Het fosforzuur in cola blokkeert de opname van calcium dat onmisbaar is voor het bot-, zenuw-, bloed- en spierstelsel van het ongeboren kind. Ook verstoort het de hormoonhuishouding van de vrouw. Voor vrouwen die op onverklaarbare wijze maar niet zwanger raken, kan het regelmatig drinken van cola wel eens de bottleneck blijken te zijn.

Onverklaarbaar kinderloos
Zomaar een voorbeeld uit de praktijk van Diethild de Vries (59 jaar). Als enige in Nederland biedt zij paren met een onvervulde kinderwens een alternatief voor het - vaak onaangename - medische circuit. Deze mensen verruilen de stress en de pijn van hormoon- en fertiliteitbehandelingen voor de begeleiding van Diethild waarbij hun levensstijl centraal staat. En veelal met goed gevolg, want veel van deze paren die vaak jaren onverklaarbaar kinderloos bleven, blijken na het veranderen van hun levensstijl toch ineens spontaan een gezond kind op de wereld te zetten. Daarmee toont Diethild aan dat de aanbevelingen uit het rapport van de Gezondheidsraad hout snijden: zowel mannen als vrouwen kunnen zelf veel invloed hebben op het krijgen van gezonde kinderen.

Intensief sporten taboe
Waar het rapport van de Gezondheidsraad zich hoofdzakelijk richt op de gezondheid van het kind, gaat Diethild ook veel dieper en uitgebreider in op factoren die de conceptie tegenhouden of verhinderen. Zo is niet alleen cola drinken slecht voor moeder en kind, maar ook verkeerde voeding of zaken uit het dagelijkse leven ontregelen de hormoonhuishouding. Pijnstillers, NSAID's zoals ibuprofen, verhinderen innesteling van het eitje en verhogen de kans op een miskraam. Intensief sporten raadt Diethild in veel gevallen ook af omdat hierdoor de doorbloeding van de buikorganen wordt verhinderd, waardoor zwangerschappen uitblijven. Dit advies geldt ook voor mannen, want de kwaliteit van sperma lijdt onder een te grote inspanning. Minder bekend is dat de spermakwaliteit in 31% van de gevallen er de oorzaak van is dat zwangerschappen uitblijven.

Na vijf jaar toch zwanger
Nog maar weinig mensen zijn op de hoogte van de relatie tussen levenstijl en het krijgen van kinderen. De voorlichting van huisartsen en fertiliteitklinieken schiet op dit punt nog vaak te kort. Toch weten steeds meer echtparen de praktijk in Almelo te vinden. Niet zo vreemd, want Diethild de Vries boekt opzienbare resultaten met haar behandelingsprogramma. Zo is onlangs een vrouw bevallen van een gezonde dochter, nadat zij en haar partner vijf jaar lang tevergeefs geprobeerd hadden een kind te krijgen. Stress verstoorde bij haar en haar man het hormoonstelsel zodanig, dat lange tijd onvruchtbaarheid het gevolg was. Na het volgen van de adviezen en de leefregels met aandacht voor meer rust en ontspanning en wijziging van het voedingspatroon, werd ze na acht weken zwanger. Vooral hardwerkende, slanke vrouwen die veel sporten, hebben baat bij het volgen van haar programma.

De Almelose consulente, van huis uit pedagoge, is blij met het rapport van de Gezondheidszorg. Ze hoopt dat daarmee haar manier van werken in grotere kring opgang zal maken. Onlangs is ze begonnen met het aanbieden van een zelfhulpprogramma in boekvorm 'Zwanger worden doe je samen' en via haar website (www.diethild.nl).

Stress kan zowel bij vrouwen als mannen het hormoonstelsel zodanig verstoren, dat onvruchtbaarheid het gevolg is.

Pijnstillers, NSAID's zoals ibuprofen verhinderen de innesteling van het eitje en verhogen het risico op een miskraam.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.diethild.nl