Politie Gelderland-Midden

Mannen brengen granaat naar politiebureau

Publicatiedatum: 21-9-2007 14:26:57

DIEREN - Twee mannen hebben vrijdagochtend een granaat afgeleverd bij het politiebureau aan de Hogestraat in Dieren. Het explosief bleek een nog scherpe oefenbrisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog en is dezelfde dag nog tot ontploffing gebracht.

De twee mannen, 69 en 49 jaar en afkomstig uit Dieren, bleken oud ijzer handelaren en hadden het projectiel vrijdagochtend aangetroffen in hun aanhanger die bij hun woning gestald stond. Hoe de granaat daar terecht was gekomen was hun onbekend. De mannen besloten het projectiel af te leveren bij de politie en reden met de granaat nog steeds in de aanhanger naar het bureau aan de Hogestraat.

Explosiegevaar
Vanwege mogelijk explosiegevaar was het onverantwoord de granaat verder te verroeren werd daarop direct het Explosieven Opruimings Commando van de Koninklijke Landmacht (EOCKL) gewaarschuwd die de granaat omstreeks half twee tot ontploffing hebben gebracht in een weiland even buiten Dieren. Het explosief bleek een niet ongevaarlijk oefenmodel van Franse makelij dat vermoedelijk in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers was buitgemaakt en kennelijk niet tot ontploffing was gekomen.

Nooit vervoeren
De politie raadt vinders van explosieven dringend aan ze nooit te vervoeren maar de vindplaats te markeren en direct de politie te waarschuwen. Die kan er zorg voor dragen dat de explosieven door tussenkomst van het EOCKL veilig onschadelijk worden gemaakt. (07-144033)

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---