Gerechtshof Arnhem


Uitspraak in zaak insluipingen Ede

Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof te Arnhem arrest gewezen in het hoger beroep in de strafzaak tegen de 30-jarige W. van P. In de zaak van verdachte is het hof tot een andere bewijsbeslissing en strafoplegging gekomen dan de rechtbank.

Verdachte werd vervolgd voor twaalf feiten. De zwaarste feiten hadden betrekking op de aangiften van twee bejaarde dames. In de vroege ochtend van 31 juli 2005 werden zij in hun woningen in Ede geconfronteerd met een insluiper die hen onzedelijk betastte en die van een van de aangeefsters ook geld weg nam.

Tenlastelegging
In de tenlastelegging was de verdachte ten aanzien van de eerste aangifte poging tot diefstal met geweld (feit 1) en aanranding (feit 2) ten laste gelegd en ten aanzien van de tweede aangifte diefstal met geweld (feit 3) en aanranding (feit 4). De rechtbank had de verdachte vrijgesproken van de feiten 2 en 4 en veroordeeld voor de feiten 1, 3 en de overige feiten. Aan verdachte werd een gevangenisstraf van 12 maanden en tbs met dwangverpleging opgelegd. Verdachte ging in hoger beroep tegen de veroordeling van de feiten 1 en 3 en tegen de strafoplegging. Het openbaar ministerie stelde geen hoger beroep in.

Aanwijzingen mager
Anders dan de rechtbank acht het hof de feiten 1 en 3 niet bewezen. In het (op rechtspraak.nl te raadplegen) arrest geeft het hof uitvoerig weer waarom het tot een vrijspraak komt. De aanwijzingen dat de verdachte de feiten had gepleegd waren mager. Op 31 juli 2005 heeft de politie een man achtervolgd die voldeed aan het signalement dat was opgegeven door de eerste aangeefster. De politie kreeg de man niet te pakken. Op 5 september 2005 is de politieman, die de man toen het beste heeft kunnen waarnemen, met de verdachte geconfronteerd. De politieman herkende de verdachte als de man die hij had achtervolgd, maar het betrof slechts een enkelvoudige confrontatie.

Nieuw materiaal
De beslissing van het hof is ook beïnvloed door nieuw materiaal dat op het moment dat de zaak bij de rechtbank speelde, nog niet bekend was. In de tijd dat verdachte gedetineerd was, zijn in Bennekom (in juni 2006) opnieuw aangiften gedaan door bejaarde dames van zedendelicten. De man die toen is opgepakt is inmiddels door de rechtbank op 25 april 2007 (LJN BA3672) veroordeeld voor in 2006 gepleegde zedendelicten tegen bejaarde dames. Uit zijn dossier blijkt dat hij destijds ook in beeld was ten aanzien van de zedendelicten die in 2005 in Ede en Bennekom tegen bejaarde dames waren gepleegd. Op basis van het aanwezige materiaal kan het hof onvoldoende de scenarioâs uitsluiten waarin de verdachte niet de dader is. Voorbeelden van die scenarioâs zijn:


1) de man die 31 juli 2005 achtervolgd werd door de politie is wel de verdachte, maar niet de man die bij aangeefsters in huis is geweest.


2) de politie heeft op 31 juli 2005 de man achtervolgd die bij de aangeefsters in huis is geweest, maar die man is niet de verdachte.

Namens de verdachte was het verweer gevoerd dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk verklaard moest worden, omdat het openbaar ministerie en de politie, ondanks de opdracht van het hof, nalieten de stukken met betrekking tot de nieuwe aangiften aan het dossier van de verdachte toe te voegen. Dit verweer heeft het hof verworpen, omdat het openbaar ministerie uiteindelijk wel de gewenste stukken heeft overgelegd. Wel heeft het hof bij de strafoplegging rekening gehouden met de trage reactie van het openbaar ministerie door de verdachte een lagere straf op te leggen.

De overige feiten, die door de rechtbank bewezen waren verklaard en die in hoger beroep (behalve voor wat betreft de strafoplegging) niet meer aan de orde waren, zijn naar het oordeel van het hof niet zodanig ernstig dat zij de oplegging van een tbs met dwangverpleging rechtvaardigen. Het hof volstaat daarom met het opleggen van een gevangenisstraf (van 18 maanden) die de verdachte (die sinds 5 september 2005 vast zat) inmiddels heeft uitgezeten.

LJ Nummer

BB4001

Bron: Gerechtshof Arnhem Datum actualiteit: 21 september 2007 Naar boven