Gemeente Tilburg

21-9-2007
Structuurplan voor evenwicht tussen bouwen en groen Tilburg krijgt Adviescommissie Stedelijk Groen

Om goed evenwicht te behouden tussen de ontwikkeling van de stad en het groen wordt het groenstructuurplan 2009 (GSP) opgesteld. "Groen is belangrijk voor de leefbaarheid in de stad en levert ook een belangrijke bijdrage aan bijvoorbeeld het klimaat, de variatie van planten en dieren, waterberging en luchtkwaliteit", aldus Marieke Moorman, wethouder Stedelijk Groen. Tegelijkertijd wordt een Adviescommissie Stedelijk Groen ingesteld. Deze commissie gaat het college gevraagd en ongevraagd adviseren over groen in de openbare ruimte van Tilburg. De herziening van het Groenstructuurplan is het eerste project waar deze commissie advies over gaat geven.

Groenstructuurplan 2009
Het Groenstructuurplan moet onder meer antwoord geven op de vraag hoe de stad Tilburg zich kan vernieuwen met behoud van de variaties aan woonmilieus en recreatie- en natuurgebieden. Daarnaast wordt er ook een verband gelegd met onder meer klimaatbeleid, luchtkwaliteit, groene daken en biodiversiteit.
In 1992 en 1998 zijn er al groenstructuurplannen voor de gemeente Tilburg opgesteld. Deze plannen zijn toe aan vernieuwing vanwege nieuwe en/of gewijzigde wet- en regelgeving; nieuwe beleidsplannen en veranderend denken over groen (landelijke trend). Het GSP 2009 geeft een lange termijn visie op de openbare groene ruimte binnen de gemeente Tilburg. Het gaat dan bijvoorbeeld over de samenhang van bebouwing, bestrating en beplanting. Ook wordt de groene kwaliteit van buurten, pleinen, linten, straten, lanen, parken, stadsranden en het buitengebied in kaart gebracht.

Adviescommissie Stedelijk Groen
In de Adviescommissie Stedelijk Groen (ASG) nemen waarschijnlijk o.a. de Stichting Stadsbomen Tilburg en landschapsarchitecten zitting. Samen met andere niet-gemeentelijke instellingen/organisaties geeft deze commissie gevraagd en ongevraagd advies over de groene openbare ruimte van Tilburg. Dit geldt voor inrichtings- en beleidsplannen van de gemeente Tilburg. Door de ASG in een vroeg stadium mee te laten denken over stedelijke projecten kan de kwaliteit van de openbare ruimte op een continu hoog niveau worden gehouden. De adviescommissie wordt naar alle waarschijnlijkheid benoemd door de gemeenteraad voor een proefperiode van één jaar (2008). Na dit jaar vindt er een evaluatie plaats om te beoordelen of de commissie op deze wijze verder kan, of moet worden veranderd in samenstelling of werkwijze. De definitieve versie van het Groenstructuurplan kan naar verwachting in het voorjaar van 2009 aan de raad worden voorgelegd.