RTL Group

'4 in 't land': Burgemeester Utrecht stelt samenscholingsverbod in op Kanaleneiland-Noord

Het spant erom of de overheid nog wel de baas kan blijven op Kanaleneiland
De situatie in de Utrechtse buurt Kanaleneiland-Noord dreigt onbeheersbaar te worden. De overlast van criminele jongeren in de wijk is zo groot dat korpschef Heijsman van de Politie Utrecht erkent "hier geen passend antwoord op te hebben". Alleen als probleemkinderen al vroeg uit hun gezinnen worden gehaald en geplaatst worden in speciale heropvoedingscentra is de veiligheid in de wijk weer terug te brengen. Dit zeggen Heijsman en burgemeester Brouwer van Utrecht in de uitzending van '4 in het Land' vrijdagavond bij RTL 4. De korpschef noemt in de uitzending voorbeelden waaruit blijkt dat agenten die op straat verdachten willen oppakken daar uiteindelijk vanaf moeten zien omdat ze door andere criminele jongeren worden bedreigd. Burgemeester Brouwer is zo geschrokken van de situatie dat ze op Kanaleneiland-Noord een samenscholingsverbod instelt.

'4 in het Land' deed enkele weken lang onderzoek op Kanaleneiland-Noord nadat de gemeente hekken rond een seniorenflat plaatste om vluchtroutes voor criminelen op scooters af te snijden. Tot driemaal toe werd de cameraploeg van RTL 4 binnen vijf minuten de wijk uitgejaagd door grote groepen criminele jongeren. De eerste keer werd daarbij een auto van RTL vernield en werd er camera-apparatuur ontvreemd. Bij een nieuwe poging, een paar dagen later, werd de verslaggever bekogeld met stenen. RTL Heeft inmiddels aangifte gedaan van bedreiging met de dood en poging tot zware mishandeling met een wapen. Bij een derde poging moest de ploeg opnieuw de wijk uitvluchten toen een grote groep jongeren de auto bestormde en op de auto insloegen. Voorzitter Bruning van journalistenvakbond NVJ is geschokt: Het is onaanvaardbaar dat er in Nederland gebieden zijn waar journalisten hun werk niet kunnen uitvoeren. Wij hebben onmiddellijk contact opgenomen met de korpschef van de politie Utrecht en gevraagd ervoor te zorgen dat journalisten voortaan veilig deze wijk in kunnen.

'4 in het Land' besloot vervolgens undercover buurtbewoners te interviewen over de stand van zaken in hun wijk. Daarin geven buurtbewoners aan de politie niet meer te bellen als hun iets overkomt: Als je dat doet dan ben je de lul, dan pakken ze je. Dan doelen de buurtbewoners op de criminele jongeren.

Burgemeester Brouwer trekt nu extra geld uit om meer politie-agenten in te kunnen zetten op Kanaleneiland-Noord. Maar volgens Brouwer en Heijsman kan de strijd niet worden gewonnen met alleen maar meer politie. Brouwer: We willen ingrijpen achter de voordeur. Jonge criminelen van vaak maar 12 jaar oud willen we gedwongen uit de gezinnen halen en heropvoeden in speciale centra, aldus Brouwer, het spant erom of de overheid nog de baas kan blijven op Kanaleneiland.

Uitzending: RTL 4, vrijdag 21 september, 22.25 uur.
---

Noot aan de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Danielle van Es, Communicatie RTL Nederland, 035-6718482.