Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Manifestatie `Antifascistische Actie Amsterdam' en demonstratie `Nationalistische Volks Beweging'

Bewonersbrief

21 september 2007

-
Anna Kutsch Lojenga
Bewoners, bedrijven en instellingen in De Baarsjes zijn donderdag 20 september per brief huis-aan-huis op de hoogte gesteld van twee voor zaterdag aangekondigde demonstraties in het stadsdeel. Ook belanghebbenden direct langs de route in stadsdeel Oud-Zuid hebben de brief in de bus gekregen.

Onder de kop Manifestatie `Antifascistische Actie Amsterdam' en demonstratie `Nationalistische Volks Beweging' geeft de brief informatie over de reden waarom de demonstraties niet verboden zijn en wat er gedaan wordt om overlast te beperken.

Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg: `De brief is op ons verzoek stadsdeelbreed verspreid. Normaal gebeurt dat alleen maar langs de route. Wij vinden dat alle bewoners op de hoogte gebracht moeten worden van het feit dat je zo'n demonstratie niet kunt verbieden. Zo zijn op ons verzoek gisteravond ook alle bewonersorganisaties en instellingen die in het stadsdeel meedenken over het welzijn door burgemeester Cohen geïnformeerd.'

Cohen legde woensdagavond in Het Sieraad aan de Postjesweg aan zo'n 80 vertegenwoordigers van welzijnsinstanties en bewonersgroepen uit, dat hij het uiteraard absoluut oneens is met het gedachtegoed van de NVB, maar dat een demonstratie verbieden hem als democraat al evenzeer tegen de borst stuit.

`Het recht van demonstratie is een grondrecht waar je niet aan moet willen tornen,' vinden ook Arco Verburg en zijn medebestuurders in De Baarsjes. 'Maar zo'n NVB-demonstratie toestaan, betekent vervolgens niet dat wij de motieven voor de demonstratie ook onderschrijven. Integendeel, die werpen wij net als burgemeester Cohen als absoluut verderfelijk verre van ons.'

Download hieronder de bewonersbrief


* Manifestatie `Antifascistische Actie Amsterdam' en demonstratie `Nationalistische Volks Beweging'

(Afzender: afdeling Bestuursvoorlichting gemeente Amsterdam)