Gemeente Helden

Brand Grashoek

Vrijdag 21 september is er brand geweest in een garagebox aan de Johan Spruijtstraat 8. Zoals wij al eerder berichtten, zijn bij deze brand kleine asbestdeeltjes vrijkomen.
Zaterdag 22 september is voor het opruimen van deze asbestdeeltjes een deskundig bedrijf ingeschakeld. Zij zijn er het afgelopen weekend in geslaagd de vrijgekomen asbest op te ruimen. Het verontreinigde gebied is, met uitzondering van de daken, diezelfde dag vrijgegeven door een onafhankelijk technisch bureau. De kans dat er asbest op de daken is achtergebleven is zeer gering.
Dit betekent dat de in onze vorige bewonersbrief genoemde voorzorgsmaatregelen (zie lees meer) komen te vervallen. Het advies om alles uit uw tuin goed te wassen blijft gehandhaafd. Als u na het lezen van dit bericht nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu, tel. (077) 306 66 66.

Bewonersbrief nav de brand:

Geachte bewoner(s),

Vrijdagavond 21 september heeft er brand gewoed in een garagebox aan de Johan Spruijtstraat 8. Bij deze brand zijn kleine deeltjes asbest vrijgekomen. Het asbest heeft zich in de nabije omgeving verspreid, het kan zijn dat asbestdeeltjes rondom uw woning terecht zijn gekomen. Er bestaan geen directe risico's voor uw gezondheid. Wel adviseren wij u om alles uit uw tuin goed te wassen.

Er liggen nog wel deeltjes asbestcement op de grond. Asbestdeeltjes zijn niet gevaarlijk voor uw gezondheid zolang de stukjes niet worden verpulverd en in huis terecht komen. Om het risico zo klein mogelijk te houden is het van groot belang dat de stukjes asbest niet kapot getrapt of gereden worden. Betreed daarom de plaatsen waar stukjes asbest liggen zo weinig mogelijk. Om te voorkomen dat de stukjes asbest door het verkeer verpulverd worden, hebben wij een gedeelte van de Johan Spruijtstraat afgezet.

Op zaterdag wordt begonnen met het opruimen van de asbestdeeltjes door een deskundig bedrijf. Omdat de werknemers bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, zullen zij beschermende kleding dragen. Voor u is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding nodig heeft.

Wat u zelf wel en niet kunt doen:


* Wanneer asbesthoudend materiaal toch in uw huis terecht is gekomen, is vaak een professionele schoonmaak nodig. Voorkom dat asbestdeeltjes in uw woning terechtkomen, bijvoorbeeld via uw schoenen, fiets, kinderwagen e.d. Trek uw schoenen buiten aan en uit totdat u van ons bericht ontvangt dat uw wijk is schoongemaakt.


* Ga in géén geval zelf de omgeving van uw huis schoonmaken. Alleen als er asbestdeeltjes het in- en uitgaan van uw huis belemmeren, kunt u die deeltjes met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet u die bezem buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door u opzijgeschoven materiaal zal door personeel van het deskundige bedrijf worden opgeruimd.


* Voorkom dat kinderen gaan spelen met stukjes asbest. Zorg dat uw kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen.

Zodra het vrijgekomen asbest is opgeruimd, zal ik u daarvan zo spoedig mogelijk per brief op de hoogte stellen.

Als u na het lezen van deze brief nog vragen heeft, dan kunt u zaterdagochtend vanaf 9.00 uur contact opnemen met het milieu meldingsnummer 06-50 87 11 35.

Met vriendelijke groet,
ing. M.J.H. Vestjens
burgemeester

21-9-2007 22:16