Gemeente Den Haag

Bijgaand de nieuwe versie van het persbericht, in verband met het onjuist weergeven van de naam van de Britse historicus Jonathan Irvine Israel.

|Datum | |

|                                           |7 september 2007             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
Den Haag viert Internationale Dag van de Vrede

Peace One Day op vrijdag 21 september

Met een ontbijt voor prominenten in het Vredespaleis en een optocht met honderden Haagse scholieren viert Den Haag de Internationale Dag van de Vrede. 'Den Haag heeft wereldwijd een naam hoog te houden als Internationale stad van recht, vrede en veiligheid. Daarom nemen we op 21 september dit initiatief', aldus burgemeester Wim Deetman.

Ontbijt in Vredespaleis
De dag begint met een ontbijt voor 100 genodigden in het Vredespaleis. Ambassadeurs, leden van het kabinet, vertegenwoordigers van internationale organisaties en -bedrijven en het college van B&W nemen deel aan het ontbijt. De vice-president van het Internationaal Gerechtshof Z.E. A.S. Al-Khasawneh zal een vredesboodschap uitspreken.

Optocht en muzikale optredens
Het Haagse vredesontbijt wordt gevolgd door een optocht van basisscholieren door het centrum van Den Haag. De stoet vertrekt bij het Vredespaleis en loopt langs Plein 1813, De Plaats, de Hofplaats en eindigt op Het Plein. Daar vindt een muzikale show plaats van Brainpower en The Party Squad. De lokale radiozender Den Haag FM doet onder de naam Radio Peace rechtstreeks verslag van de tocht. Er worden live optredens uitgezonden en de scholieren krijgen via de radio vragen over oorlog en vrede voorgelegd.

Lezing Jonathan Irvine Israel
Tot slot zal om 19.30 uur een lezing gehouden worden in de Nieuwe Kerk in Den Haag door de Joods-Britse historicus Jonathan Irvine Israel. Hij heeft onderzoek gedaan naar het Nederlands Spinozisme. Vraagstukken van vrede en veiligheid zijn belangrijk in het werk van Spinoza. In de kerktuin van de Nieuwe Kerk bevindt zich het grafmonument van Spinoza.

Peace One Day
VN secretaris Ban Ki-moon noemde kort geleden de stad Den Haag the legal capital of the world. Daarmee doelde de VN-secretaris op de aanwezigheid van VN-instellingen als het Internationaal Strafhof, het Internationaal Gerechtshof, de OPCW en het Joegoslaviƫ Tribunaal. De stad Den Haag wil deze prominente positie op 21 september ten volle benutten. De Internationale Dag van de Vrede werd voor het eerst vastgesteld in 1981 en valt samen met de openingssessie van de Algemene Vergadering. Sinds 2001 vindt de dag jaarlijks plaats op 21 september en heeft de naam Peace One Day. Initiatiefnemer van Peace One Day Jeremy Gilley: 'Net zoals je een huis maakt met een eerste steen, maak je vrede door te beginnen met een eerste dag.'

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Louis Hueber, 070 - 353 2610 / 06 - 55 740 059.

LH/HS/07/164


---- --