VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 12 september 2007

2007/067/MB

Persuitnodiging

Gastenverblijf van VU medisch centrum bestaat 10 jaar

Familie en overige dierbaren van ernstig zieke patiënten die niet in de buurt van Amsterdam wonen, kunnen logeren in het Gastenverblijf van VU medisch centrum, dat zich op twee minuten loopafstand van de kliniek bevindt. De waarde van dit logeerhuis voor de familie van ernstig zieken is groot. Dit blijkt uit een bezettingsgraad van ruim 80% en een bezoekersaantal dat reeds de 50.000 gepasseerd is. Dit jaar bestaat het Gastenverblijf tien jaar. Vrijwilligers, sponsoren en medewerkers van VUmc zullen dit vieren op 21 september.

Prof. Bob Pinedo is de drijvende kracht achter de oprichting van het Gastenverblijf. De filosofie is dat de aanwezigheid van dierbaren, zo vlak bij, het genezingsproces van de zieke gunstig beïnvloedt. In de praktijk blijkt dat de voelbare/zichtbare nabijheid en warmte het lijden inderdaad meer draagbaar maakt.

Het Gastenverblijf telt vijftien kamers en wordt gerund door twee huismanagers en 65 vrijwilligers. Naast de kamers is er een zitkamer en een grote keuken zodat gasten ook voor zichzelf kunnen koken. De vrijwilligers van het Gastenverblijf staan de gasten zo goed mogelijk bij met een luisterend oor en een troostend gebaar. Daarnaast verrichten zij huishoudelijke en administratieve taken.

Tijdens de feestelijke middag, georganiseerd ter ere van het 2e lustrum, zullen de vrijwilligers gehuldigd worden die vanaf het prille begin aan het Gastenverblijf verbonden zijn. Daarnaast zullen Anne-Wil Blankers, gewaardeerd lid comité van aanbeveling en Paul Nouwen voorzitter van de Stichting, de genodigden toespreken. Het muzikale intermezzo zal worden verzorgd door Arthur en Lucas Jussen, twee jonge virtuozen aan de vleugel.

Journalisten zijn van harte uitgenodigd voor het programma. Ook is er de mogelijkheid voor een rondleiding in het Gastenverblijf en interviews met vrijwilligers.

Noot voor de redactie
Het lustrum wordt gevierd op vrijdag 21 september, in de Amstelzaal van VU medisch centrum, hoofdhal ziekenhuisgebouw. Het programma start om 16.00 uur en wordt gevolgd door een receptie vanaf 17.30 uur. Journalisten kunnen deelnemen aan het programma en worden gevraagd zich vooraf aan te melden bij de dienst communicatie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Mariet Bolluijt, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (