Ingezonden persbericht


Persbericht #3 - 14 september 2007

Mohsen Namjoo en Mehrdad Oskouei te gast tijdens het Iraans Film Festival

Tijdens het Iraans Film Festival, dat plaatsvindt van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september 2007 in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht, zullen twee bijzondere gasten hun opwachting maken. Mohsen Namjoo geeft tijdens de opening op 21 september een optreden. Filmmaker Mehrdad Oskouei zal zijn documentaire It s always late for freedom na afloop van de vertoning op 22 september toelichten.

Optreden Mohsen Namjoo

Voorafgaand aan de openingsfilm van het festival, de in Iran omstreden speelfilm Mainline (2006) van Rakhshan Bani-Etemad, zal singer-songwriter, musicus en setar speler Mohsen Namjoo een optreden verzorgen. Mohsen Namjoo mixt in zijn muziek op verrassende wijze moderne blues met Iraanse folkmuziek (Khorasani). Hij schrijft zijn muziek zelf, maar gebruikt ook poëzie van Perzische dichters uit de 13e en 14e eeuw.

Namjoo heeft in zijn carrière vele soundtracks en muziek voor theater geschreven. Daarnaast schrijft hij ook actief over de muziekscène van Teheran en Iran in het algemeen.

Nagesprek Mehrdad Oskouei

Documentairemaker Mehrdad Oskouei, bekend van Nose, Iranian Style, heeft toegezegd zijn documentaire It's always late for freedom nader te komen toelichten op het festival. Hij zal na afloop van de vertoning op zaterdag 22 september in gesprek met journalist Behnam Taebi. In It's always late for freedom volgt hij een aantal jongens in een beruchte jeugdgevangenis in Teheran op de voet. Na jaren intensief lobbyen kreeg hij toegang tot deze jeugdgevangenis. Oskouei laat de op het eerste gezicht afstandelijke pubers vrijelijk vertellen over hun verdriet en frustraties, de onverwoestbare liefde voor hun ouders en de vlucht uit de dagelijkse realiteit in verdovende middelen.

Oskouei zal alle drie de dagen aanwezig zijn op het Iraans Film Festival.

Voor het festivalprogramma zie: www.iraansfilmfestival.nl

Iraans Film Festival

21 t/m 23 september 2007

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht

Reserveren: 030-2320450

Het Iraans Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, VSB Fonds, het Nederlands Fonds voor de Film, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Radio Zamaneh en het Louis Hartlooper Complex. Het korte filmprogramma komt tot stand met medewerking van Kanoon, The Institute for the Intellectual Development of Children and Young Adults.

Einde persbericht