Universiteit Maastricht


Persbericht

17 september 2007

Embargo op dit persbericht tot vrijdag 21 september 2007, 16.30 uur

Oratie eerste hoogleraar Klinische Farmacie UM: prof. dr. Kees Neef

Pleidooi: Productie geneesmiddelen in ziekenhuis handhaven

Instanties die de productie van medicijnen in ziekenhuizen om zeep helpen, dragen een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid , betoogt prof. dr. Kees Neef in zijn oratie, waarmee hij op vrijdag 21 september de leerstoel Klinische Farmacie aanvaardt aan de Universiteit Maastricht. Hij is sceptisch over de ontwikkeling van de laatste jaren om de voorraad productie van geneesmiddelen te centreren in regionale bereidingscentra, die daarmee de schaal naderen van de farmaceutische industrie. En ook de afhankelijkheid van de farmaceutische industrie die daarmee bij ziekenhuisapotheken wordt gecreëerd beziet hij met zorg.

Er bestaat (vooralsnog) geen twijfel over het nut van bereiden van individuele toedieningen, geïndividualiseerde therapie in de ziekenhuisapotheek. Denk hierbij aan cytostatica. De productie op grote schaal, de voorraad productie, ligt de laatste jaren echter onder grote druk van de kwaliteitsbewakers van de overheid.

Neef beschouwt de voorraad productie van geneesmiddelen op kleine schaal in een ziekenhuis als een van de strategische instrumenten om de kwaliteit van de farmaceutische zorg te garanderen. Door de bereidingen te centraliseren in regionale bereidingscentra naderen ziekenhuisapotheken volgens hem de schaal van een farmaceutische industrie, met bijbehorende regelgeving en kwaliteitsnormen. Een ontwikkeling die hem zorgen baart.

Geldmachines

Over de farmaceutische industrie bespreekt Neef in zijn oratie het negatieve imago van grote geldmachines die zonder al te veel scrupules hun veel te dure geneesmiddelen via slinkse technieken aan de man weten te brengen. Maar realiseren we ons wel dat wij met onze steeds scherper wordende regelgeving met betrekking tot onderzoek en veiligheid het deze industrie steeds lastiger maken om betaalbare geneesmiddelen in de markt te zetten? Voor zorgverzekeraars heeft hij minder begrip. Ze opereren vanuit een machtspositie en proberen met allerlei drukmiddelen vermeende zorg af te dwingen van artsen, apothekers en zorginstellingen. Zij willen de kosten vooral zo laag mogelijk houden. Dat is afpersing.

Patiëntveiligheid

Voor de komende jaren kondigt Neef in zijn oratie een aantal projecten aan, waaronder de ontwikkeling van een farmaceutisch opname en ontslag coördinatiepunt in het academisch ziekenhuis Maastricht. Er is grote behoefte aan coördinatie bij ontslag van patiënten uit het ziekenhuis voor wat betreft hun medicatie. Zo n coördinatiepunt komt de patiëntveiligheid en de doelmatigheid in het ziekenhuis ten goede , aldus Neef.

Zijn wetenschappelijk onderzoek zal zich concentreren rond PK-PD, het maken van simpele wiskundige modellen, waarmee het gedrag en het effect van geneesmiddelen in het lichaam beschreven kunnen worden. Zo kan mogelijkerwijs de vraag beantwoord worden waarom deze middelen zich zo gedragen in relatie tot het ziekteproces. Specifiek zal Neef zich bezighouden met een effectievere antibiotische therapie, of optimale, geïndividualiseerde therapie bij de ziekte van Parkinson. In het algemeen is zijn wetenschappelijk onderzoek sterk cardiovasculair van aard.

De leerstoel Klinische Farmacie is gepositioneerd binnen de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, oftewel de apotheek.

Noot voor de pers:

Embargo op dit persbericht tot vrijdag 21 september 2007, 16.30 uur.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Kees Neef, tel. 043 3871881, e-mail c.neef@farmaco.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society s needs are core values of Maastricht University.