NEN


Eindelijk duidelijkheid brandgedrag versieringsmaterialen

donderdag 20 september 2007, 15:51

Er lijkt een einde te gaan komen aan de onduidelijkheid over het gebruik van brandveilige versieringsmaterialen. Op dit moment zijn er in Nederland geen specifieke normen voor de brandveiligheid van versieringsmaterialen beschikbaar. Soms werden normen voor bouwmaterialen (zoals NEN 6065) toegepast voor versieringsmaterialen.

Om een einde te maken aan deze ongewenste situatie wordt op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, in samenwerking met en diverse betrokken organisaties de 'Nederlands Technische Afspraak' NTA 8007 Brandgedrag Versieringsmaterialen opgesteld. Naar verwachting komt deze afspraak eind 2007 beschikbaar .

Brandgedragklassen en toepasbaarheid in ruimten De NTA is van toepassing op alle gebouwen die geen woonruimte zijn en is zoveel mogelijk gebaseerd op bestaande internationale en Europese testmethodieken De NTA omschrijft 3 klassen van versieringsmaterialen, die leveranciers zichtbaar kunnen maken op hun producten. Daarnaast geeft de NTA aan welke voor welke ruimten en bij welk gebruik het versieringsmateriaal toepasbaar is. De zwaarste eisen worden gesteld aan grote versieringsobjecten in drukbezochte gelegenheden en aan versieringsmaterialen in vluchtroutes.

Om de praktische bruikbaarheid van de NTA te vergroten wordt de NTA opgenomen in de NVBR folder "Feestversiering, het kan en moet veilig".

Wettelijke basis
Hopelijk kan in het toekomstig Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (het Gebruiksbesluit), een verwijzing komen naar deze NTA. In de NTA 8007 is ook sprake van het 'gelijkwaardigheidsbeginsel'. Het is voor ondernemers mogelijk om op andere wijze de brandveiligheid van versieringsmaterialen te garanderen. Ook kunnen bijzondere omstandigheden in bijvoorbeeld afmetingen, bouwwijze, brandveiligheidsvoorzieningen of gebruik van een ruimte aanleiding geven om een andere klasse toe te kunnen passen.

Verbetering voor ondernemers
De NTA leidt tot een aanmerkelijke verbetering voor de positie van ondernemers:
" in de huidige situatie (bouwverordening) zijn er geen specifieke eisen waar versieringsmateriaal aan moeten voldoen. " Er is sprake van een gedifferentieerd eisenniveau, afhankelijke van hoe druk het in een pand is. Alleen in gebouwen met een hoge bezettingsgraad (discotheken, bar/dancing) en in vluchtroutes zullen de zwaarste vereisten toepassing zijn.

De NTA zal veel meer duidelijkheid brengen voor ondernemers over wat wel en niet kan en plaatslelijke verschillen wegnemen.

Informatie
NTA 8007 wordt vermoedelijk eind 2007 gepubliceerd. Wilt u persoonlijk op de hoogte worden gesteld van het verschijnen, dan kunt u hier voorintekenen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ConsumentenzakenMail (Publicatie) Zie het origineel