Skatebond Nederland


Persbericht Skatebond Nederland


Tweede cupwinst kan Sjoerd Huisman niet meer ontgaan


De Univé World on Wheels-cup kan Sjoerd Huisman niet meer ontgaan, ook al moet de 19e en laatste etappe in Rijssen zaterdag nog gereden worden. Ook de tweede plaats van Roy Boeve is veilig. Boeve kan Huisman niet meer inhalen, zelfs al zou hij winnen en Huisman geen punten behalen. Daarmee gaat het in Rijssen bij de A-rijders alleen nog om de dagzege en de lagere klasseringen in de rangschikking.


Het is de tweede keer dat Sjoerd Huisman (21) uit Andijk de landelijke criteriumcompetitie wint. Ook vorig jaar schreef de Nefitrijder het klassement op zijn naam. En ook toen werd Roy Boeve (22) uit Kampen (Habovo) tweede. De twee hebben dit hele seizoen weer geprobeerd het elkaar op sportief gebied moeilijk te maken. Boeve begon het seizoen voortvarend met een overwinning in de eerste etappe in Brakel, maar moest het daarna meestal tegen Huisman afleggen in de eindsprint. Vooral in massasprints bleek Huisman bijna onverslaanbaar; hij won er zes. Daarmee is hij spekkoper wat het aantal dagzeges betreft.
Huismans ploeggenoot Arjan Smit triomfeerde twee keer, maar heeft te weinig etappes gereden om in het klassement van betekenis te zijn. De overige negen criteriums kenden allemaal verschillende winnaars: Michael Byrne, die evenals vorig jaar nog derde staat in het klassement maar al terug is naar Australië; verder Ronan Sánchez, Geert-Jan van der Wal, Karlo Timmerman, Jan van Loon, Frank Fiers, Cédric Michaud, en twee andere Franse passanten, Alexis Contin en Yann Guyader. De zeven buitenlandse winnaars illustreerden het internationale gehalte dat het peloton de laatste jaren kenmerkt.


Ook bij de vrouwen gaat de winst in het klassement naar een niet-Nederlandse: de Belgische Hilde Goovaerts, die vijf etappes won en met afstand leidster in de competitie is. De sterke Vlaamse lijkt niet te kloppen; ze wint het damesklassement al sinds 2004. Anniek ter Haar (Dedemsvaart), winnares van één race, kan niet meer van haar tweede plek in het klassement worden verstoten omdat de nummer drie, Angeline Thomas die vier keer won, weer terug is naar Australië.


Bij de B-rijders is er nog wel spanning in de top van het klassement. De beste papieren heeft klassementsleider Jouke Hoogeveen (Amsterdam), die vijf ritten op zijn naam schreef. Hoogeveen heeft 319,5 punten en moet zich Erwin Mesu (Middelburg) van het lijf houden, die met 312,3 punten tweede staat en ook meermalen won. Ook zijn er nog kansen voor Frans van Winden (Bergschenhoek), de nummer drie in de rangschikking met 306,1 punten en één dagzege.


Het programma in Rijssen is:


Datum: 22-09-07


Categorie Competitie Tijdstip Schema Afstanden
A World on Wheels 17.00 45 min. en 3 ronden

B World on Wheels 14.30 40 min. en 2 ronden

C1 Oost 13.00 30 min. en 2 ronden

C2 Oost 12.15 30 min. en 2 ronden

V1 Oost 13.45 30 min. en 2 ronden

V2 Oost 12.15 30 min. en 2 ronden

D1 World on Wheels 16.15 35 min. en 2 ronden

D2 Oost 16.15 35 min. en 2 ronden


Lengte parcours: 1760 m

Organisatie: Skeelervereniging Rijssen

Locatie: Sporthal Reggehal, Nieuwlandsweg 1, 7461 VP Rijssen
Bijzonderheden: Om 15.30 uur is er een plaatselijke jeugd-sponsortocht.


Prijsuitreiking A, B en D1/2 (dagprijzen en top 3 eindklassementen) van 19.00 - 21.00 uur in "De Poort van Twente", Enterstraat 188, Rijssen. De uitreiking van dagprijzen en bekers van de categorieen C1/2 en V1/2 (regio Oost) zal z.s.m. na de wedstrijden plaatsvinden.