Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 21 september

Fryslân, 21-09-2007 o Politieberichten van donderdag 20 september 07.00 t/m vrijdag 21 september 07.00 uur

Leeuwarden: aanhouding na diefstal auto
De politie heeft donderdagmiddag op het NS-station een 20-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 19-jarige Leeuwarder aangehouden. De twee worden er van verdacht in de nacht van woensdag op donderdag een auto te hebben gestolen vanaf een bedrijfsterrein aan de Adonisweg te Leeuwarden. De 37-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed
donderdagmorgen aangifte van diefstal van de auto bij de politie. Deze was de nacht daarvoor met alle papieren ontvreemd na een inbraak in een kantoorgebouwtje. Bij het natrekken van de gegevens van de auto bleek deze dezelfde middag op naam te zijn overgeschreven van een automobielbedrijf in Hilversum. De politie in Hilversum zocht contact met het bedrijf. Dit bleek de auto te hebben gekocht van twee mannen die door de koper op de trein naar Leeuwarden waren gezet. Op grond van het opgegeven signalement konden donderdag aan het eind van de middag twee verdachten op het station te Leeuwarden worden aangehouden. Zij werden naar het politiebureau overgebracht en voor onderzoek ingesloten.

Drachten: verkeerscontrole
De politie heeft donderdagavond samen met onder meer de douane en inspectie van Verkeer en Waterstaat een verkeerscontrole gehouden. Op de Waldwei werden ter hoogte van de parkeerplaats De Kreilen van 19.00 tot 24.00 uur 1.050 voertuigen gecontroleerd. In totaal werd tegen 97 bestuurders proces-verbaal opgemaakt voor allerhande feiten. Negen vrachtwagenchauffeurs kregen een proces-verbaal voor het overtreden van de rij- en rusttijden. Vier automobilisten bleken bovendien nog openstaande boetes te hebben, één moest zelfs nog 68.000 euro betalen. Eén automobilist werd aangehouden omdat hij in een gestolen auto reed. Hij was bovendien niet in het bezit van een geldig rijbewijs. De politie maakte bij deze controle gebruik van de Catchken, een systeem dat de kentekens van alle passerende voertuigen digitaal registreert en controleert. Aan de actie werkten in totaal 40 medewerkers van de verschillende diensten mee.

Grou: graffiti
De politie stelt een onderzoek in naar het spuiten van graffiti in Grou. Tussen woensdag 19 september omstreeks 16.00 uur en donderdag 20 september 08.30 uur is door onbekenden graffiti gespoten op de lagere school De 2 Fisken in Grou. Zowel op de lokalen aan de dr. Schoustrastrjitte als op de lokalen aan de Oostergostraat zijn verfteksten gespoten. Tevens is het beeld van Halbertsma aan de Parkstraat met graffiti besmeurd. De politie van Grou is op zoek naar de daders en wil graag in contact komen met getuigen. Iedereen die tussen genoemde tijdstippen iets verdachts heeft gehoord of gezien op genoemde locaties of anderszins informatie heeft wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Drachten: bromfietsster gewond
De politie heeft donderdagmorgen assistentie verleend bij een ongeval op De Roef. Een 45-jarige bromfietsster uit Drachten was daar op de kruising met de Noorderhogeweg aangereden door een automobilist. Deze 25-jarige uit Leeuwarden afkomstige automobilist had bij het afslaan de bocht te nauw genomen, waardoor hij tegen de bromfietsster botste, die voor de kruising stond te wachten. De bromfietsster werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld.

Surhuisterveen: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmorgen naar aanleiding van klachten van omwonenden een snelheidscontrole gehouden op de Gedempte Vaart. Van de ruim 1.100 voertuigen die werden gecontroleerd, reden er 179 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 83 km/u.

Joure: auto over de kop
De politie heeft donderdagmorgen hulp verleend bij een eenzijdig ongeval op het verkeersplein bij Joure. Een 33-jarige automobilist uit Alphen Aan Den Rijn was in de bypass richting Heerveen de macht over het stuur verloren en vervolgens op de kop met zijn auto in een naast de weg gelegen sloot terecht gekomen. Een op dat moment passerende politieman kon de bestuurder uit zijn auto bevrijden door een raam stuk te slaan. De bestuurder bleek een hoofdwond te hebben opgelopen en heeft vermoedelijk zijn arm gebroken.

Leeuwarden: auto gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een witte VW golf die stond geparkeerd aan de Eikenstraat. De auto, die werd weggenomen tussen woensdag 20.30 uur en donderdag 08.15 uur, was voorzien van het kenteken XT-30-BR. De 26-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Rottevalle: aanrijding met letsel
De politie heeft donderdagmorgen geassisteerd bij een ongeval op de Litswei. Een 48-jarige automobiliste uit Opende (Gr.) had daar verzuimd voorrang te verlenen aan een vrachtwagen, die werd bestuurd door een 22-jarige inwoner van Burdaard. Bij de daarop volgende aanrijding raakte een 82-jarige inwoonster van Rottevalle, die bij de vrouw uit Opende in de auto zat, gewond. Ze moest door de brandweer uit de auto worden gehaald en werd per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Boijl: snelheidscontrole
De politie heeft donderdagmiddag een snelheidscontrole gehouden op de Boijlerweg ter hoogte van de basisschool De Oosterbrink. Dit naar aanleiding van aanhoudende klachten over te snel rijdende automobilisten. In een tijdsbestek van een uur werd met de laserpatrol geconstateerd dat 6 automobilisten de ter plaatse geldende maximumsnelheid met 15 km/u of meer overschreden. Zij kregen allen een proces-verbaal.

Wolvega: beschonken automobilist ramt winkelpui
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 24-jarige automobilist uit de gemeente Weststellingwerf aangehouden. De man was met zijn auto tegen een gevel van een winkel aan de Harenstraat aangereden. Omdat hij gedronken bleek te hebben en bovendien niet in het bezit bleek te zijn van een geldig rijbewijs werd de bestuurder vervolgens naar het politiebureau overgebracht. Daar moest hij een ademanalyse ondergaan met 860 ug/l als resultaat. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed.

Surhuisterveen: onder invloed
De politie heeft vrijdagmorgen op It Jachtfield een 30-jarige automobilist uit Drachten staande gehouden die te veel had gedronken. Op het bureau moest de man een ademanalyse ondergaan, met 600 ug/l als resultaat. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.