Fortis Bank

Published: 09:23 21.09.2007 GMT+2 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181

Update over de resultaten van Fortis: uitstekende commerciele groei zet zich voort in derde kwartaal 2007

Fortis is van mening dat er geen reden is waarom de marktverwachting van EUR 4,2 miljard aan nettowinst vóór desinvesteringen over het volledige jaar 2007 bijgesteld zou moeten worden.

Fortis zal in de periode van de claimemissie besprekingen voeren met analisten en investeerders. Dit persbericht bevat de resultaatgerelateerde informatie die aan bod zou kunnen komen tijdens deze besprekingen. De commentaren hebben betrekking op de verwachte resultaten over de periode van negen maanden die eindigt op 30 september 2007, tenzij anders vermeld. Ze zijn gebaseerd op de verwachtingen van het management gebruik makend van de recentste informatie die beschikbaar was. Het huidige kwartaal wordt echter pas op 30 september afgesloten. De huidige resultaten zouden dus kunnen verschillen van wat hieronder is meegedeeld. Dit persbericht bevat ook een update over het goede risicobeheer van Fortis en bijkomende informatie over de impact van de maatregelen die zijn voorgelegd aan de mededingingsautoriteiten van de Europese Commissie om de goedkeuring te verkrijgen voor de overname van specifieke activiteiten van ABN AMRO. Ten slotte bevat dit persbericht ook een update over de belangrijkste financiële maatstaven van de voorgestelde ABN AMRO-transactie.

Update over de resultaten: de eerste negen maanden van 2007 vergeleken met de eerste negen maanden van 2006

Fortis blijft sterk presteren in 2007. In het Bankbedrijf bleef de uitstekende commerciële dynamiek van het eerste halfjaar ook tijdens de zomermaanden aanhouden. De totale baten bleven zich gunstig ontwikkelen omdat de netto rentebaten en de netto commissiebaten opnieuw stegen in het derde kwartaal. Dat toont aan dat de onderliggende bedrijfsactiviteit nauwelijks werd beïnvloed door de onrust op de internationale kapitaalmarkten. Retail Banking leverde een flinke prestatie dankzij haar succesvolle zomercampagne in België. De Treasury & Financial Markets resultaten bleven sterke dankzij de gediversifieerde handelsactiviteiten en de kredietbescherming die vorig jaar werd aangekocht. Het laatste compenseerde de impact van de toegenomen opslag op kredieten gedeeltelijk. Daardoor zouden de onderliggende handelsresultaten toch nog ruim boven de driemaandelijkse cyclusneutrale run-rate uitkomen en aanzienlijk boven het vorig jaar behaalde niveau. De kredietrisicoratio over negen maanden zou ongeveer 10 basispunten moeten bedragen. Conform eerdere aanwijzingen, verwacht Fortis nog altijd een kredietrisicoratio van 10 tot 15 basispunten over het volledige jaar 2007. De totale lasten bleven toenemen conform de driemaandelijkse run-rate van 2% die in het eerste halfjaar van 2007 was aangegeven. Bijgevolg wordt verwacht dat de onderliggende nettowinst over de eerste negen maanden van 2007 het niveau van EUR 2,6 miljard, dat vorig jaar in dezelfde periode werd bereikt, zal overtreffen. Verwacht wordt dat het Verzekeringsbedrijf opnieuw stevige resultaten zal boeken. Het totale bruto premie-inkomen zou ongeveer EUR 14 miljard bedragen, 20% meer dan in dezelfde periode vorig jaar, dankzij de voortgaande verkoopinspanningen in alle entiteiten en in alle businesses. Zoals aangekondigd bij de publicatie van resultaten van het tweede kwartaal van 2007, was de nettowinst over het derde kwartaal beïnvloed door de claims die werden ingediend na de hevige overstromingen in het Verenigd Koninkrijk in juli. De impact bedraagt naar schatting EUR 60 miljoen, waardoor toch nog een nettowinst over de eerste negen maanden van 2007 wordt behaald van minstens EUR 1 miljard. Behoudens onvoorziene omstandigheden, is Fortis van mening dat er geen reden is waarom de marktverwachting van EUR 4,2 miljard aan nettowinst vóór desinvesteringen over het volledige jaar 2007 bijgesteld zou moeten worden.

Update over het goede risicobeheer van Fortis Zoals recentelijk uitvoerig bericht, hebben de kredietmarkten en de markten van de risicovolle hypotheekleningen, vooral in de VS, ernstige verstoringen en liquiditeitsproblemen ondervonden. Risicovolle hypotheekleningen kregen onlangs steeds meer te maken met betalingsachterstal, beslaglegging en verlies. Deze en andere eraan gerelateerde gebeurtenissen hebben een significante impact gehad op de kapitaalmarkten die geassocieerd worden met risicovolle mortgage-backed securities (obligaties gedekt door een hypotheek), asset-backed securities (obligaties gedekt door activa) en collateralised debt obligations (CDO's) (obligaties met onderpand), maar ook met kredietmarkten en financiële markten in zijn geheel. Hoewel Fortis niet rechtstreeks actief is op de Amerikaanse markt van de hypotheekleningen, wordt ze toch in zekere mate blootgesteld aan de risicovolle Amerikaanse hypotheekleningen doordat ze mortgage-backed securities, asset-backed securities en CDO's (obligaties met onderpand) bezit. Ongeveer 95% van deze MBS- en ABS-portefeuilles hebben een AAA- en AA-rating. Verwacht wordt dat de impact op de volledige jaarresultaten van Fortis niet materieel zal zijn dankzij haar gediversifieerde portefeuille, haar dynamisch portefeuillebeheer en de in 2006 aangekochte kredietrisicobescherming. Zelfs als de huidige situatie op de markt van de risicovolle hypotheekleningen met 20% zou verslechteren, wordt de bijkomende, niet-lineaire impact op de nettowinst geschat op EUR 20 miljoen.

Fortis is ook enigszins blootgesteld aan de leveraged finance markt, die ongeveer 1,5% van alle leningen aan klanten vertegenwoordigen. Fortis heeft een zeer gediversifieerde portefeuille met betrekking tot landen en sectoren, met focus op het midcapsegment. Deze portefeuille is gebaseerd op ruim 200 deals - waarvan zowat de helft teruggaan tot vóór 2007 - met een gemiddelde waarde van zowat EUR 25 miljoen per deal.

Fortis beheert één conduit, Scaldis, dat in 1999 werd gecreëerd en momenteel ongeveer EUR 20 miljard aan uitstaande schulden heeft. Dit is een hybride ABCP-programma met 70% AAA-effecten en 30% multi-seller uitstaande vorderingen, en het heeft de hoogst mogelijke ST-ratings (P1/F1+/A1+). Ondanks de problemen op de internationale markt voor handelspapier, werd het programma volledig geherfinancierd. De voorbije week werd papier dat op eindvervaldag kwam, opnieuw volledig door de markt gefinancierd, waarbij geprofiteerd werd van de hoge kwaliteit van de onderliggende activa. In het onwaarschijnlijke en extreme geval dat de onderliggende activa volledig zouden moeten worden geconsolideerd tegen het einde van het jaar, zou de core Tier 1-impact van ongeveer 20 basispunten gemakkelijk moeten worden geabsorbeerd.

Als onderdeel van de Merchant Banking activiteiten houdt Fortis zich ook bezig met de financiering van hedgefondsen. Ook hier is de risicoblootstelling beperkt aangezien ze minder dan 1% van de totale leningen aan klanten vertegenwoordigen. Fondsen van hedgefondsen vertegenwoordigen ongeveer 90% van deze financieringen, wat zorgt voor een heel gediversifieerde portefeuille met bovendien een hoge collaterale ratio van 6:1. Slechts een derde van het totale bedrag aan uitstaande schulden dient voor hefboomwerking, de rest voor overbruggingsfinanciering.

Fortis Investments is actief op CDO- en CLO-markten en heeft ongeveer EUR 9 miljard aan gesloten beleggingsfondsen van derden in beheer. Ze is ook actief in CDO's op de risicovolle hypotheekmarkt, hoewel er geen significante directe blootstelling aan deze risico's is. Tot op heden heeft Fortis Investments uitstekend gepresteerd in haar CDO-business: geen enkele tranche werd in rating verlaagd. Fortis Investments voorziet momenteel geen negatieve gevolgen voor haar portefeuilles door de recente onrust op de markten.

Sinds de wereldwijde liquiditeitscrisis is begonnen, heeft Fortis haar sterke liquiditeitspositie strak gemanaged en de nodige maatregelen genomen om deze te behouden. Haar stevige en gediversifieerde financieringsstructuur heeft haar nut bewezen want Fortis is in een positie gekomen waarin ze, vrijwillig, afwezig kan blijven in bepaalde segmenten van de financiële markten.

Zoals aangekondigd bij de bekendmaking van de halfjaarresultaten over 2007, verwacht Fortis dat de huidige onrust op de markten geen wezenlijke invloed zal hebben op haar jaarresultaten over 2007.

Update over de voorgestelde maatregelen aan de mededigingsautoriteiten van de Europese Commissie

Teneinde voor de overname van ABN AMRO de goedkeuring van de Europese mededigingsautoriteiten te krijgen, heeft Fortis een aantal mogelijke maatregelen aan de Europese Commissie voorgelegd. Het belangrijkste aandachtspunt van de Commissie was met name de concurrentiepositie van Fortis in de Nederlandse markt voor Commercial Banking na de overname. Fortis heeft nu een aantal desinvesteringen voor na de beoogde overname voorgesteld, waarover de Europese Commissie zich momenteel buigt. Deze hebben betrekking op specifieke onderdelen van de BU Nederland van ABN AMRO (het 'Desinvesteringsvoorstel').

Een belangrijk element van dit Desinvesteringsvoorstel is de mogelijkheid Hollandsche Bank Unie N.V. (een onafhankelijke zakenbank met een aparte bankvergunning) te verkopen, evenals 13 advieskantoren en twee Corporate Client Units (met uitzondering van klanten met een omzet van meer dan EUR 250 miljoen). Ook zou de factoring-portefeuille van de klanten van de te verkopen bedrijfsonderdelen worden afgestoten .

De omvang van het Desinvesteringsvoorstel bedraagt ongeveer 10% van de BU Nederland naar vermogen, resultatenrekening en getaxeerde baten- en kostensynergieën. De herstructureringskosten zijn ongewijzigd ten opzichte van 29 mei. In deze berekening wordt ervan uitgegaan dat de Europese Commissie haar goedkeuring zal hechten aan het Desinvesteringsvoorstel. De uiteindelijke beslissing valt naar verwachting op of rond 3 oktober.

Update over de belangrijkste financiële maatstaven voor de voorgestelde ABN AMRO-transactie

Sinds de publicatie van ons biedingsvoorstel op ABN AMRO op 29 mei zijn er diverse ontwikkelingen geweest die effect hebben op de toename van de winst per aandeel (WPA) en het rendement op de investering (ROI). Dit zijn twee belangrijke financiële maatstaven bij deze transactie. Tot de factoren die van invloed zijn, behoren onder andere de verkoop van niet-kernactiviteiten, de uitgifte van de CCEN's, het Desinvesteringsvoorstel, de financieringskosten, de koers van het aandeel Fortis en de veranderingen in de analistenconsensus.

Rekening houdend met deze factoren en op basis van de voorziene bedrijfsgroei en transactievoordelen zal de overname van de ABN AMRO-activiteiten naar verwachting leiden tot een toename van de winst per aandeel in contanten met 2,7% in 2010 en een rendement op de investering op basis van contanten van 11,1% in 2010. Hierbij wordt verondersteld dat de opbrengsten van het Desinvesteringsvoorstel zo nodig worden gebruikt ter verlaging van het kernkapitaal.

Forward-Looking Statements
This announcement includes certain "forward-looking statements". These statements are based on the current expectations of the Banks and are naturally subject to uncertainty and changes in certain circumstances. Forward-looking statements include any synergy statements and, without limitation, other statements typically containing words such as "intends", "expects", "anticipates", "targets", "plans", "estimates" and words of similar import. By their nature, forward-looking statements involve risk and uncertainty because they relate to events and depend on circumstances that will occur in the future. There are a number of factors that could cause actual results and developments to differ materially from those expressed or implied by such forward-looking statements. These factors include, but are not limited to, the presence of a competitive offer for ABN AMRO, whether the Banks and ABN AMRO enter into any definitive agreement with respect to the potential acquisition of ABN AMRO, satisfaction of any conditions to the offer, including the receipt of required regulatory and anti-trust approvals, the successful completion of the offer or any subsequent compulsory acquisition procedure, the anticipated benefits of the offer (including anticipated synergies) not being realised, the separation and integration of ABN AMRO and its assets among the Banks being materially delayed or more costly or difficult than expected, as well as additional factors, such as changes in economic conditions, changes in the regulatory environment, fluctuations in interest and exchange rates, the outcome of litigation and government actions. Other unknown or unpredictable factors could cause actual results to differ materially from those in the forward-looking statements. None of the Banks undertake any obligation to update publicly or revise forward-looking statements, whether as a result of new information, future events or otherwise, except to the extent legally required. Voor bijkomende informatie,
De presentatie voor analisten en de Rights Issue Prospectus zijn beschikbaar op de website www.fortis.com

Conference call Press
21 September 0900 am CET
Listen in:

+44 (0) 20 7138 0815 (United Kingdom)
+32 (0) 2 400 3463 (Belgium)
+31 (0) 20 713 2790 (Netherlands)

Analyst and Investor Presentation 21 September 1100 am CET (1000 UK time) Fortis Auditorium, Rue Royale 20 Brussels Webcast: www.fortis.com Listen in:

+32 2 789 8726 (Belgium)

+31 20 707 5512 (Netherlands)
+44 20 7806 1953 (UK)
Replay: available until 12 October 2007 (password 9238486#)
+32 2 400 3465 (Belgium)

+31 20 713 2791 (Netherlands)
+44 20 7806 1970 (UK)

Press Office

Brussels


+32 (0)2 565 35 84
Utrecht

+31 (0)30 226 32 19
Investor Relations

Brussels

+32 (0)2 565 53 78
Utrecht

+31 (0)30 226 65 66

Volgens de Bloomberg Earnings Estimates op 17/09/2007, gebaseerd op 13 schattingen Volgens de Bloomberg Earnings Estimates op 17/09/2007, gebaseerd op 13 schattingen Op basis van een koers van EUR 26,00 per aandeel Fortis. Voor amortisatie van immateriële activa. Bestaande uit winst na belastingen plus voordelen na de transactie gedeeld door de betaalde overnamesom plus integratiekosten na belastingen.

Interpretatie correct ?