Gemeente Grave

Nieuwe Wmo-beschikking in 2008 voor hulp bij het huishouden

Toestemmingsformulier vóór 21 september terugsturen

De gemeenten in het Land van Cuijk vragen inwoners die in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp om toestemming voor het opvragen van hun gegevens bij het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ, voorheen RIO). Deze gegevens zijn nodig om de beschikking voor hulp bij het huishouden te kunnen verlenen. Op basis van deze beschikking kunnen de betreffende inwoners in 2008 hulp ontvangen.

De vijf gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert en St. Anthonis) werken samen aan de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Vanuit de Wmo hebben de gemeenten sinds 1 januari 2007 de verantwoordelijkheid voor het aanbieden van hulp bij het huishouden aan inwoners die daarvoor in aanmerking komen. Om deze verandering voor iedereen zo soepel mogelijk te laten verlopen, is er tot 31 december 2007 een zogenaamd overgangsrecht van toepassing. Tot die tijd behouden inwoners de indicatie (het besluit welke soort hulp iemand mag ontvangen) en de rechten zoals zij die hadden onder de AWBZ (Zorgkantoor).

Als u huishoudelijke hulp ontvangt op basis van een indicatie van vóór
1 januari 2007 en u wilt deze hulp ook na 1 januari 2008 nog ontvangen, dan heeft u een `Wmo-beschikking voor Hulp bij het Huishouden' nodig. De gemeenten hebben hiervoor gegevens van het CIZ nodig.

Niet dubbel vragen

Als u nu al hulp ontvangt, heeft u in het verleden een indicatie gekregen door het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ of voorheen RIO). Voor de Wmo-beschikking willen de gemeenten gebruikmaken van deze indicatiegegevens die bij het CIZ bekend zijn. Op die manier hoeven de gemeenten u niet opnieuw om dezelfde gegevens te vragen. Het gaat om contactgegevens (naam, adres en woonplaats), gegevens over uw woonsituatie, de begin- en einddatum van het indicatiebesluit, de grondslag, de klasse, de activiteiten waarvoor u geïndiceerd bent en of er ook een indicatie is voor andere AWBZ-functies.

Toestemming voor verstrekking van gegevens

Voordat het CIZ gegevens mag verstrekken aan de gemeenten, is eerst de uitdrukkelijke toestemming nodig van de mensen over wie het gaat. Met het CIZ hebben de gemeenten de afspraak gemaakt dat zij alle betreffende inwoners in een brief, namens het CIZ, toestemming vragen voor de verstrekking van deze gegevens. De gemeente Grave heeft de brieven voor haar inwoners in week 36 verstuurd en vraagt daarin om het toestemmingsformulier in te vullen en vóór 21 september a.s. terug te sturen in bijgaande antwoordenvelop.

Meer informatie

Woont u in de gemeente Grave en ontvangt u huishoudelijke hulp op basis van een indicatie van vóór 1 januari 2007 door het CIZ (of voorheen RIO) en heeft u géén brief gekregen? Of wilt u meer informatie over de brief? U kunt dan 's morgens tussen 09.00 en 12.30 uur telefonisch contact opnemen met uw Wmo-consulent, telefoon (0486) 477 220. Het gaat hierbij dus niet om de mensen die na 1 januari 2007 via de gemeente een indicatie voor hulp bij het huishouden hebben gekregen.