Ingezonden persbericht


Middeleeuwse handschriften op internet samengebracht

Den Haag, 21 september - Vanaf vandaag zijn alle middeleeuwse manuscripten in Nederland doorzoekbaar via de website van Medieval Manuscripts in Dutch Collections, www.mmdc.nl. Deze Engelstalige website bevat een database met korte beschrijvingen en foto's van ruim 6.000 middeleeuwse handschriften in Nederland. Hoogleraar middeleeuwse handschriftenkunde Jos Biemans lanceerde de website vandaag officieel in de Koninklijke Bibliotheek door de website als eerste te raadplegen.

Eind aan de versnippering

Middeleeuwse handschriften geven een veelzijdig beeld van de culturele, intellectuele en historische context van deze periode. Tot dusver waren de gegevens over deze handschriften - en de daaraan gerelateerde kennis en expertise - verspreid over verschillende instellingen en plaatsen. De website www.mmdc.nl maakt een eind aan deze versnippering. Het project is een initiatief van een aantal Nederlandse bibliotheken: de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheken van Leiden, Amsterdam, Utrecht en Groningen, en de Atheneumbibliotheek Deventer. MMDC is mede gefinancierd door NWO.

Eén website voor alle handschriften

MMDC richt zich op het scheppen van mogelijkheden voor vernieuwend onderzoek met betrekking tot middeleeuwse handschriften. Hiertoe is een database met uniforme beschrijvingen ontwikkeld, voorzien van afbeeldingen en links naar vakspecifieke websites en facsimile edities. Hiermee wordt alle informatie over de middeleeuwse manuscripten in Nederlandse collecties samengebracht en via één website doorzoekbaar gemaakt.

Virtueel platform

Op de website is ook achtergrondinformatie te vinden over het middeleeuwse manuscript in Nederland. Deze website dient als virtueel platform voor onderzoekers op het gebied van onder meer de middeleeuwse paleografie, kunstgeschiedenis en letterkunde. Onderzoekers vinden hier bijvoorbeeld een overzicht van alle Nederlandse instellingen met middeleeuws boekenbezit, voorzien van collectiebeschrijvingen, contactgegevens en aanvraagprocedures. Ook bevat de website digitale versies van enkele niet meer verkrijgbare standaardwerken en een geïllustreerd overzicht van middeleeuwse schrifttypes.


---