Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 20 september 2007

Update zwarte lijst detailhandel
Politieke belangstelling voor fraudeaanpak

De aanpak van fraude staat weer hoog op de politieke agenda. Niet minder dan 18 kamervragen werden door 4 verschillende partijen gesteld over het waarschuwingsregister van de detailhandel.
Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dreigt de succesvolle aanpak van fraude met een waarschuwingsregister te beperken omdat `kleine' diefstallen niet mogen worden geregistreerd.

De kamerleden Aptroot en Teeven (VVD), Van Haersma Buma (CDA), De Roon (PVV) en Pechtold (D66) vragen de minister van Justitie om te onderzoeken of de privacywet nog wel voldoet aan de eisen van de huidige tijd. De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) wordt momenteel geëvalueerd onder toezicht van het ministerie van Justitie. De wet dateert uit een periode waarin anders werd aangekeken tegen de verhouding tussen het beschermen van de privacy van een fraudeur en de noodzaak voor bedrijven om fraude op te sporen en keihard aan te pakken. Er gaan daarom stemmen op om de WBP te evalueren en ook de rol van het CBP te heroverwegen.

In 2004 is het waarschuwingsregister door het CBP goedgekeurd, maar thans lijkt het CBP de succesvolle aanpak van fraude aan banden te willen leggen. In een omstreden rapport lijkt het CBP terug te willen komen op de eerder gemaakte afspraken.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft geen enkel begrip voor de actie van het CBP. Vanwege het capaciteitsgebrek bij politie en justitie hebben de winkeliers een waarschuwingsregister opgezet. Na 2 jaar blijkt deze aanpak zeer succesvol en daalt de schade door fraude.

Ondertussen wachten veel winkelbedrijven op toestemming van het CBP om deel te nemen aan het waarschuwingsregister. Het CBP houdt echter alle verzoeken sinds maart 2007 tegen. Dit zorgt voor schade voor de betrokken detailhandel omdat veel fraudeurs zonder enige waarschuwing van winkel naar winkel kunnen trekken. De RND vindt dat het waarschuwingsregister zo snel mogelijk voor alle winkeliers toegankelijk moet zijn.

Meer informatie over het waarschuwingsregister detailhandel vindt u op www.rndweb.nl en www.stichtingfad.nl

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.



Ingezonden persbericht