Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stop het gesleep met de spitsrekken in de binnenstad

Groningen, 20 september 2007

De D66-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil een einde aan het gesleep met de fietsenrekken in de binnenstad. Na één weekend blijken de spitsrekken al een succes en lijkt het heen en weer slepen van de rekken onzin. Deze zogenoemde spitsrekken, die van donderdag tot zondagochtend in de binnenstad staan, kunnen volgens D66 dan ook best de hele week blijven staan. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van aanstaande woensdag zal de fractie het college van B&W verzoeken om de spitsrekken voor de duur van het experiment de gehele week te laten staan en niet alleen in het weekend.

Het experiment met de fietsrekken is één week geleden van start gegaan in het kader van het project stadsfietsen. Voor de tweede keer zal dit weekend de binnenstad van Groningen voorzien zijn van de deze zogenaamde spitsrekken. In het eerste weekend bleek dit al een groot succes. Volgens D66-raadslid Jetze Luhoff komt dat succes niet onverwacht: Bij de behandeling van de laatste fietsnota bleek uit de inspraakreacties al dat er een grote behoefte is aan extra fietsrekken in de binnenstad. Gezien de invloed die de rekken hebben op het straatbeeld is er voorzichtig mee omgesprongen. Nu blijkt dat het publiek en de ondernemers erg tevreden zijn en er ook op andere dagen van de week behoefte is aan fietsenrekken vragen wij ons af waarom er dan nog elke week mee moet worden gesleept.

Aan het einde van het experiment zal de D66 fractie bekijken of de fietsenrekken permanent in de binnenstad moeten blijven staan. Mochten de fietsenrekken een groot succes blijken dan moeten ze er natuurlijk ook na het experiment blijven staan. We moeten dan wel bekijken of er mooiere rekken voor in de plaats kunnen komen die passen in het straatbeeld aldus Jetze Luhoff.

Op woensdag 26 september aanstaande zal de fractie tijdens de gemeenteraadsvergadering het college van B&W vragen om de spitsrekken voor de duur van het experiment permanent te laten staan. De vergadering begint om 16.30 in de nieuwe raadszaal in het stadhuis van Groningen. Deze vergadering is ook live te volgen via internet op gemeenteraad.groningen.nl.

Noot voor de redactie,