Gemeente Den Haag

Persbericht Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Den Haag, 21 september 2007

Bestemmingsplan voor congresgebouwgebied goedgekeurd

Het Haagse gemeentebestuur heeft vandaag het bestemmingsplan congresgebouw en omgeving goedgekeurd. Het gebied tussen de Johan de Wittlaan, Stadhouderslaan, Eisenhowerlaan en Scheveningseweg moet uitgroeien tot een centrum voor internationaal recht, vrede en veiligheid. Het bestemmingsplan maakt onder andere de vestiging van Europol in dit gebied mogelijk. Het zal nu aan de gemeenteraad ter vaststelling worden voorgelegd.

'Het gebied rondom het congresgebouw is een belangrijke schakel binnen de Internationale Zone, een van de Masterplannen uit de Structuurvisie Wereldstad aan Zee', aldus wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen. 'Ik ben dan ook blij dat we weer een belangrijke stap hebben gezet in de totstandkoming ervan.'

Internationale instellingen
Rondom het congresgebouw bevinden zich al enkele internationale instellingen op het gebied van recht, vrede en veiligheid. Dat zijn het Joegoslaviƫ Tribunaal, het OPCW (organisatie voor het verbod op chemische wapens) en, op iets meer afstand, het Vredespaleis. Eerder dit jaar heeft de gemeente de bouwvergunning voor de nieuwbouw van Europol in dit gebied verleend. Europol werkt aan het verbeteren van de informatie-uitwisseling tussen de verschillende politiediensten in de Europese Unie.

Aanpassingen
Het bestemmingsplan telt een aantal aanpassingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan. Ruim 200 burgers reageerden hierop tijdens de inspraak en dienden een zienswijze in. Dit heeft tot een paar wijzigingen geleid: verkeer vanuit de parkeergarage van het nog te bouwen Europol-gebouw zal zowel links als rechts mogen afslaan. Daarnaast is het uitbreidingsplan van het Bel Air hotel in het bestemmingsplan opgenomen. In plaats van het huidige zwembad krijgt het hotel congresfaciliteit.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ralph Blitz, telefoonnummer: tel: 070-353 4236 of mob: 06-525 24401