Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 21 september 2007

Grotere rechtszekerheid en fiscale administratieve vereenvoudiging bij koop en verkoop van vastgoed

Ontwerpdecreet van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting Dirk VAN MECHELEN maakt minnelijke ontbinding koop- en verkoop-overeenkomst mogelijk.

Op voorstel van de minister, heeft de Vlaamse Regering vandaag een eenvoudige en klantvriendelijke oplossing uitgewerkt voor wie een onderhandse verkoopovereenkomst van een onroerend goed heeft ondertekend en daarop wil terugkomen. De koper en de verkoper hebben dankzij het vandaag definitief goedgekeurde ontwerp van decreet, voortaan de mogelijkheid om de ontbinding van de compromis op een legale en eenvoudige manier te regelen. Dit tegen een minimale kost, zonder fiscale afstraffing.

Bijna altijd sluiten kopers en verkopers van huizen of gronden een onderhandse verkoopovereenkomst af, de zogenaamde 'compromis'. Velen beseffen niet of onvoldoende dat dit contract bindend is en dat deze overeenkomst aanleiding geeft tot het betalen van registratierechten. De notariële akte dient enkel om het contract dat tussen welbepaalde partijen gesloten is, officieel wereldkundig en afdwingbaar te maken ten opzichte van anderen, of in juridische termen 'tegenstelbaar aan derden' te maken.

Het gebeurt vaak dat na de aankoop en ondertekening van de compromis, de koper zich de bedenking maakt dat hij eigenlijk niet voor zichzelf wilde kopen maar voor zijn dochter of zoon, of voor de zaak, de vennootschap. Vaak dient er zich een nieuwe en betere opportuniteit aan en is er iemand bereid de compromis over te nemen, enz.

Toch is het niet mogelijk de notariële akte te laten verlijden op naam van een andere koper, althans niet zonder zware fiscale gevolgen. Want de vervanging door een andere koper wordt door de fiscus als 'wederverkoop' beschouwd. Er moeten dan zelfs twee keer registratierechten betaald worden.

Dit ontwerp van decreet laat toe dat zowel de oorspronkelijke compromis als de overeenkomst tot minnelijke ontbinding ter registratie worden voorgelegd aan een forfaitair tarief van elk 10 euro. Er zijn dan geen bijkomende fiscale lasten verschuldigd of indien er al registratierechten betaald werden, kunnen deze voor 100% terugbetaald worden.

"Dit ontwerp van decreet zorgt er eindelijk voor dat de wet opnieuw aansluiting vindt bij de realiteit, en dat 'misverstanden' of 'onwetendheden' er niet toe leiden dat twee tot driemaal meer registratierechten moeten betaald worden of dat er toevlucht moet genomen worden tot onwettelijke praktijken of ingewikkelde en zware procedures. Het gezond verstand zegeviert", besluit minister Van Mechelen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Url: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1190342847216