CD&V

21 september - werelddag Dementie

21/09/2007

Vrijdag 21 september is het werelddag van de dementie. In Vlaanderen leven zo'n 160.000 mensen met dementie. Hun aantal zal, gelet op de vergrijzingsgolf, enkel maar toenemen.

Dementie is een hersenaandoening die gekenmerkt wordt door een achteruitgang van de intellectuele vermogens zoals denken, redeneren en onthouden. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Deze aandoening treft vooral 65-plussers, al kunnen mensen die nog relatief jong zijn ook getroffen worden door deze ziekte (de zgn. jongdementie).

Twee jaar geleden dienden Tom Dehaene en Vera Jans een resolutie in waarin ze de Vlaamse regering vroegen een preventief en ondersteunend beleid te voeren rond dementie. Dit omvat o.a.:


* het stimuleren van wetenschappelijk onderwijs naar dementie
* de ondersteuning van sensibilisering om het taboe rond dementie te doorbreken
* bijdragen tot laagdrempelig, geïntegreerd aanbod van hulp- en dienstverleningsaanbod voor mensen met dementie en hun omgeving
* opname van dementerenden in rust- en verzorgingstehuizen verbeteren
* nieuwe woonvormen voor dementerende ontwikkelen.
* ontwikkelen van vorming voor mantelzorgers & hulpverleners

Vera Jans: "We blijven er alles aan doen om dit onderwerp hoog op de politieke agenda te houden. Ook in het kader van de vergrijzing moet dit thema steeds meer aandacht van het beleid krijgen.

Tom Dehaene: "Naar aanleiding van de werelddag dementie heb ik een vraag ingediend om minister Vanackere te vragen naar een stand van zaken in de uitvoering van onze resolutie."

door Vera Jans


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be