Technische Universiteit Delft

Nutsbedrijven
door M&C

Intreerede van prof.mr.dr. H.D. Stout: "Weerbare waarden. Borging van publieke belangen in nutssectoren"

21 september 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Prof.mr.dr. H.D. Stout | Faculteit Techniek, Bestuur en Management

Weerbare waarden. Borging van publieke belangen in nutssectoren Tot voor een aantal jaren was het heel gewoon dat gas en elektriciteit werden geleverd door openbare nutsbedrijven en huishoudelijk afval werd opgehaald door gemeentelijke diensten. Ook telefoon en openbaar vervoer waren in handen van publieke dienstverleners die hun klanten bedienden op redelijke voorwaarden en tegen aanvaardbare tarieven. Daarin is verandering gekomen. De ooit zo rustige nutssectoren zijn in het woelige vaarwater gekomen van privatisering en liberalisering. Niets lijkt meer op hoe het was. De sectoren zijn in rap tempo onherkenbaar veranderd. Overnames en fusies zijn aan de orde van de dag. Nieuwe spelers betreden de recent geopende markten. Zij herdefiniëren traditionele marktsegmenten en creëren nieuwe markten. Ook wie regelmatig de krant leest zal moeite hebben de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich voltrekken, te volgen.

Besluitvormers in het publieke domein lijken e.e.a. soms niet te kunnen bijbenen en het spoor bijster te raken. Of het nu gaat om de bonussen van topmannen van energiebedrijven, de privatisering van de luchthaven Schiphol of de verkoop van energiebedrijven, het heeft er alle schijn van dat de overheid niet weet wat zij wil en met de ene hand ongedaan probeert te maken wat zij met de andere wil bewerkstelligen.

De onrust en onzekerheid die uit de politieke discussie naar voren komen, kunnen worden geduid als een worsteling met het vraagstuk van de bescherming van publieke belangen. In alle gevallen lijkt men pas op de plaats te willen maken als publieke belangen in het gedrang dreigen te geraken. Zijn publieke belangen dan weerloze waarden? Misschien wel, misschien niet. Hoe dan ook, relevanter is het om de vraag iets anders te stellen: hoe kunnen publieke belangen weerbare waarden zijn of worden? Het vraagstuk van de borging van publieke belangen in nutssectoren staat centraal in deze openbare les, getiteld: "Weerbare waarden. Borging van publieke belangen in nutssectoren".

Laatst gewijzigd: 29 augustus 2007