Frontlinie internationale muziekscene op TodaysArt Festival, Den Haag

03/09/2007 12:09



Stichting The Generator



HET TODAYSART FESTIVAL TREKT DE INTERNATIONALE FRONTLINIE VAN DE MUZIEKSCENE NAAR DEN HAAG Modeselektor, Lexie Lee en Kool Keith toegevoegd aan de line up.

's-GRAVENHAGE - Het TodaysArt Festival, dat plaatsvindt op 21 en 22 september 2007 op 25 locaties in het centrum van Den Haag, presenteert dit jaar een scala aan internationale muzikanten uit de meest vernieuwende stromingen van de elektronische muziek. Naast de traditioneel sterke techno- en hiphopprogrammering blinkt het festival dit jaar ook uit in baanbrekende showcases van artiesten uit de wereld van de booty, baile funk, dancehall, dubstep, grime, 8-bit en IDM. Met sterke muzikale clusters uit onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en Roemeni?, biedt het festival een overzicht van de huidige stand van zaken in de elektronische muzieksc?nes in deze landen. Afgelopen week zijn de Duiste act Modeselektor, de Jamaicaanse Lexie Lee en de Amerikaanse grootheid Kool Keith toegevoegd aan de programmering.

Op het TodaysArt Festival staan unieke, spraakmakende, multidisciplinaire en toegankelijke projecten van onontdekt talent, invloedrijke pioniers en bekende internationale acts centraal. Tijdens dit internationale festival voor hedendaagse creativiteit vormt het centrum van Den Haag ??n groot festivalterrein, met optredens van ruim 200 acts en artiesten uit meer dan 25 landen, zowel in de openbare ruimte als op de verschillende binnenpodia. Unieke artistieke showcases, installaties, projecties en acts gebruiken de stad als podium en toveren de Haagse binnenstad tijdens het festival om tot een inspirerend bolwerk van audiovisuele belevingen. Het TodaysArt Festival verwacht dit jaar 25.000 bezoekers.

Modeselektor
Al jaren gonst het in Berlijn: elektronische muziek beleeft hoogtijdagen in het creatieve wereldje van onze oosterburen. TodaysArt werkt al drie jaar samen met het Club Transmediale festival uit deze stad en elk jaar staan er weer een fiks aantal progressieve acts uit Duitsland op het programma. Dit jaar is in dat opzicht niet anders: Modeselektor, onder meer bekend van hun samenwerking met Thom Yorke van Radiohead en Max?mo Park, trakteert de bezoekers op IDM, glitch en electro gemaakt met zelfontworpen software en MIDI-instrumenten. Velen kijken al lange tijd uit naar hun nieuwe album 'Happy Birthday!', dat in september tegelijk met het festival uitkomt (met bijdragen van onder andere Apparat, TTC en Otto von Schirach). Pfadfinderei, het fenomenale ontwerpcollectief annex platenlabel voorziet de show van hun wereldberoemde visuals.

Kool Keith en Kutmasta Kurt
Op het TodaysArt Festival 2006 maakten Kubus & BangBang hun debuut en braken C-mon & Kypski de zaal af, twee enorm succesvolle Nederlandse hiphop acts die het hele jaar door te zien zijn geweest op vele grote festivals in zowel binnen- en buitenland. Dit jaar gooit TodaysArt daar nog een schepje bovenop met een programmering samengesteld in samenwerking met het hiphopfilmfestival Black Soil. Niemand minder dan Kool Keith treedt op samen met KutMasta Kurt en Motion Man. Na deel te hebben uitgemaakt van de legendarische hiphop formatie Ultramagnetic MC's, debuteerde Kool Keith in 1996 als solo-artiest. Kenmerkend voor zijn solo-werk is dat hij zich bedient van vele aliassen en dat hij zeer creatief met taal omspringt. Bij het grote publiek is Kool Keith misschien wel het meest bekend als de stem van het refrein van het nummer 'Smack My Bitch Up' van de Prodigy. Kool Keith en zijn crew delen het podium op vrijdag in het Korzo theater met ongetwijfeld de meest creatieve en intelligentste rapper van Nederland, Duvel, die met zijn grootstedelijke hiphop Kool Keith naadloos aanvult.

Lexie Lee
Haar muziek met vette, boze beats en een onmiskenbaar Jamaicaans accent heeft inmiddels de halve wereld wakkergeschud en Lexie Lee's muziek wordt aangehaald als 'het nieuwe tijdperk van dancehall. Met ruwe, realistische en soms controversi?le teksten, spreekt dancehall artieste Lexie Lee haar mening uit over armoede, huiselijk geweld, AIDS en alleenstaande moeders, een grote trendbreuk ten opzichte van de vaak seksueel geladen teksten en shows van vele andere dancehall artiesten. Na Jamaica en Los Angeles te hebben veroverd, laat Lexie Lee tijdens het TodaysArt Festival Den Haag kennis maken met de toekomst van dancehall en moderne reggae. Lexie Lee maakt op TodaysArt deel uit van een 'all female program', een programma van uitsluitend vrouwelijke artiesten uit de wereld van dancehall, booty en baile funk.

Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag
Een van de grote partners van het festival, de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunst in Den Haag, bestaat dit jaar 325 jaar en viert dit met spraakmakende projecten: de afdelingen van de academie zijn baanbrekend en grensverleggend en laten tijdens het TodaysArt Festival een reeks unieke producties zien. Zo geeft de interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience weer een bijzondere presentatie in het Atrium, waarbij beweging dit keer het uitgangspunt is. De afdeling Textiel en Mode zet maar liefst honderdtwintig modellen in om haar collecties te presenteren in de Openbare Bibliotheek. Een project van de studierichting Beeldende Kunst is Pelagic Zone II van de IJslandse kunstenaar Helgi Kristinsson. Helgi overpoelt de wandelaar in de Schoolstraat met beeld- en geluidspassages van ondergrondse speakers en tv's die als de straatverlichting worden gebruikt.





http://todaysart.nl