Ingezonden persbericht


(pic)

Persbericht 30 augustus 2007

KUNSTROUTE LEIDEN 2007
Zaterdag 22 en zondag 23 september
Opening vrijdag 21 september 17 uur: na een welkomswoord van de nieuwe directeur van De Lakenhal, Edwin Jacobs wordt de opening verricht door Henri Lenferink, burgemeester van Leiden.

Stedelijk Museum De Lakenhal organiseert jaarlijks de open atelier- en galerieroute in Leiden. De Kunstroute wordt elk jaar drukker bezocht. Deze 13e Kunstroute toont het werk van meer dan 140 kunstenaars verspreid over 71 locaties.

Scheltema
De Lakenhal in Scheltema aan de Marktsteeg is het startpunt van de route. Verschillende presentaties en een tentoonstelling in de Lakenhal-ruimten maken het gebouw tot een bruisend Kunstroute-centrum. Hier is documentatie van alle deelnemende kunstenaars in te zien. Een routeboekje met plattegrond, een lijst van deelnemers en foto's van kunstwerken is er gratis verkrijgbaar.

Met korting fietsen huren en gratis parkeren
Voor mensen die van buiten de stad komen of niet van lopen houden is er de mogelijkheid met korting (E3,- ipv E7) een fiets te huren bij Fietspoint Oldenburger achter het Centraal Station. De bon hiervoor is in september te vinden op www.kunstrouteleiden.nl en in het routeboekje.

Gratis parkeren
Op de kunstroutesite is ook de bon te vinden waarmee u gratis kunt parkeren bij de parkeerterreinen Haagweg en Groenoord en de parkeergarages Breestraat en Haarlemmerstraat.

Hermine van Bers Aanmoedigingsprijs

Leiden is vanaf dit jaar een twee-jaarlijkse beeldende kunstprijs rijk. Kunstenaars niet ouder dan 35 jaar met een aantoonbare relatie met Leiden maken in 2007 kans op een aanmoedigingsprijs bestaande uit een bedrag van E2500,- en een bronzen penning. De uitreiking in Scheltema door burgemeester Henri Lenferink vindt plaats tijdens de opening van de Kunstroute op 21 september.

Projecten in Scheltema

- De Lakenhal in Scheltema toont van 21 september t/m 4 november Panorama Zuidvleugel, een kunstproject over de beeldvorming van het landschap van de zgn Zuidvleugel (het gebied tussen Dordrecht, Den Haag, Leiden en Gouda). Kunstenaars: Philippe Terrier-Hermann (Frankrijk), Mateusz Herczka (Polen), Hootchie Cootchie en Willem de Ridder (NL) en studenten van KABK Den Haag. Dit project wordt georganiseerd in samenwerking met Atelier Zuidvleugel, Kunstgebouw en SKOR (Stichting Kunst Openbare Ruimte). Een uitgebreid activiteitenprogramma is te zien op www.panoramazuidvleugel.nl.


- Studenten Media Technology
Studenten van de Mastersopleiding Media Technology van de Universiteit Leiden tonen in Scheltema diverse interactieve installaties, als onderdeel van hun afstudeerprogramma.
- Kunstshot
Ruim 240 CKV-leerlingen doen mee aan het festival voor cultureel en kunstzinnige vormgeving Kunsthot op vrijdag 21 september. Zij zullen workshops volgen bij Leidse kunstenaars. De resultaten van de workshops zijn tijdens de Kunstroute te zien in Expo 1 en 2.


- Eten en drinken tijdens de Kunstroute
In Scheltema is er koffie met huisgemaakte taart voor E 4,50 en is er een speciaal Kunstroute-lunchpakket, om mee te nemen op de route voor E 8,50. Voor de avonden (21, 22 en 23 sept) stelt Chefkok Fred Boutkan een heerlijk Kunstroute 3-gangenmenu samen. Per persoon E 27,50,-, voor 2 personen, met fles huiswijn: E 70,-. www.scheltemahoreca.nl reserveren gewenst 071 516 18 87. Keuken open 17.30 - 10.00 u.

Projecten in de stad


- Straatproject 'Oorverdovende stilte' in de Dwarsbolwerkstraat Simone de Jong i.s.m. Tineke Schriek. In het decor van een oorverdovend stille Dwarsbolwerkstraat worden dit jaar verhalen onthuld en ontboezemingen gedaan aan de hand van voorwerpen en sporen die zich in de straat bevinden. Tijdens het 'spoorzoeken' hoort u onder andere het verhaal achter de krassen op een voordeur, de verfsporen boven een brievenbus en een paar meter verder weer het ontroerende levensverhaal van de man bij wie het balkon spontaan afbrak. Na een bezoek aan de Dwarsbolwerkstraat tijdens de Kunstroute zal deze nooit meer hetzelfde zijn als voorheen.


- Edwin Oudshoorn
In de Leidse Schouwburg verzorgt Edwin Oudshoorn op zaterdag tussen 17 en 19 uur een aantal bijzondere presentaties.


- Kees Buurman
Ter nagedachtenis aan Kees Buurman (Leiden 1933 - 1997 Leiden) toont Adriana Buurman-Brunsting een selectie van zijn werk in eigen huis (Nieuwe Rijn 89).


- Annie Goddijn
Sinds 2005 werkt Annie Goddijn aan een serie van 120 portretten van mensen die in haar woonplaats Leiden wonen en/of werken: haar garagehouder, de kroegbaas, de galeriehouder en de winkelier, maar ook de museumdirecteur, collega kunstenaars, vrienden en familieleden. Het zijn persoonlijkheden geworden met een eigen uitstraling. Het resultaat is van 21september tot en met 4 oktober te zien in het RAP Architectuurcentrum (Nieuwstraat 33).

Kunstroute scholenproject
Voor leerlingen uit groep 7 en 8 van Leidse basisscholen is er jaarlijks een scholenproject gekoppeld aan de Kunstroute. Dit jaar staat het in het teken van kunstwerken in de openbare ruimte. Leerlingen krijgen een presentatie en een tekenopdracht in Stedelijk Museum De Lakenhal en gaan daarna met plattegrond en kompas op onderzoek uit in de binnenstad. In de week voorafgaand aan de Kunstroute bezoeken de leerlingen een Leidse kunstenaar in het atelier. Aansluitend worden er door deze kunstenaar twee workshops gegeven in de klas.

De Lakenhal in Scheltema (op twee minuten loopafstand van museum De Lakenhal) Marktsteeg 1, Hoek Oude Singel, Leiden. 22 en 23 september open van 12 - 18 uur. Toegang Kunstroute en tentoonstelling is gratis.