Ingezonden persbericht


KABK op TodaysArt: Shooting Audio door afdeling Beeld en Geluid/ArtScience in het Atrium

Persbericht Nederlands

Den Haag, september 2007

Shooting Audio: Beeld en Geluid/ArtScience in het Atrium Als academie zonder muren integreert de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) werkelijke praktijksituaties in het kunstonderwijs. De interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience, die inmiddels al de nodige ervaring heeft met publieke optredens, geeft tijdens het multidisciplinaire festival TodaysArt op vrijdag 21 en zaterdag 22 september een bijzonder spectaculair optreden weg met het project Shooting Audio.

Net als vorig jaar, toen de Interfaculteit een van de hoogtepunten van het festival was met het project Structet: Building Music (2006), heeft zij ook nu gekozen voor de ruimte van het Atrium, midden in de Haagse binnenstad. De studenten en docenten verkiezen in deze editie het luchtruim en alleen het publiek staat op de grond. Alle onderdelen van Shooting Audio hebben een inhoudelijke relatie tot de ruimte waarbij de bewegingsrichtingen van de geluidsbronnen en het octaaf terugkerende elementen zijn.

Voor de ingang van het Atrium worden bezoekers om 24.00 uur verwelkomd door een choreografie van helikopters, heliumballonnen en soundmobiles die tevens het startsein vormen van een veertig minuten durende performance. Eenmaal binnen volg je het zwarte pad midden door het witte Atrium waar boven je hoofd twaalf lange kabelbanen met speakers diagonaal aan de balustrades zijn bevestigd. Door middel van werphengels worden de speakers bestuurd die samen met horizontaal bewegende luchtdrukraketten een interessante compositie opleveren.

Aan het einde van het pad hangt de speaker van Foucault aan een kabel van meer dan twintig meter. De beweging van de slinger laat zien dat de aarde om haar as draait. Shooting Audio laat dit klinken met behulp van een feedbackinstallatie. Verderop spelen twee, aan een tuig vastgebonden, trompettisten op een draaiende schijf een compositie, de 'Living Leslie'. Tot slot vindt de muzikale decompositie plaats als boogschutters van twaalf meter afstand een voor een het geluid van de speakers in het hart van de schietschuiven treffen.

Naast de afdeling ArtScience/Beeld en Geluid spelen ook alle andere studierichtingen van de KABK een grote rol tijdens festival TodaysArt: Beeldende Kunst, Fotografie, Grafisch Ontwerpen, Interieurarchitectuur, Industrial Design, Interactive Media Design en Textiel en Mode en Type and Media.

De Interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience
De Interfaculteit Beeld en Geluid/ArtScience van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium biedt, in samenwerking met de opleiding Media Technology en de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden, een kunstopleiding aan voor studenten die zich aangetrokken voelen tot een vorm van kunstenaarschap waarin zowel scheppende als wetenschappelijke vaardigheden een rol spelen. Het onderwijs is gericht op het ontwikkelen van individuele, scheppende kwaliteiten mede door middel van het verrichten van onderzoek op het gebied van de productie van kunst.

Beeld en Geluid/ArtScience >Shooting Audio
Locatie: Atrium
Tijd: 24.00 uur
.........................................................Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…Å…….. Noot voor de pers,