Ingezonden persbericht


(12 september 2007 - Bericht van Museum voor vrede en Geweldloosheid)

P E R S B E R I C H T

Tentoonstelling 'Onderdrukking en Bevrijding' in Eindhoven

Amsterdam/Eindhoven, 12 september 2007 -
Van 21 september t/m 15 oktober 2007 is in de Openbare Bibliotheek Eindhoven een indrukwekkende tentoonstelling te zien van foto's en brieven van dienstweigeraars en deserteurs uit de tijd van Hitler-Duitsland. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 21 september om 16.30 uur door Prof. Dr. P.P.J.M. Schram, verbonden aan de TU Eindhoven.

De conservator van het Antikriegsmuseum in
Berlijn-Brandenburg begon in 1989, samen met een
twintigtal medewerkers, een speurtocht naar de vergeten geschiedenis van deze Duitsers. Een verhaal o.a. over jonge mannen die het niet met hun geweten in overeenstemming konden brengen om - meestal in Polen en Wit-Rusland - executies van onschuldige burgers uit te voeren. Deze principiele houding moesten zij met de dood bekopen. Uit vergeelde familiealbums kwamen foto's en (laatste) brieven tevoorschijn, waar een beklemmende tentoonstelling uit werd samengesteld. Geschiedenissen, die in het ene geval getuigden van een intense geestelijke worsteling en in het andere geval van een bijna naieve eenvoud. Soms was het lastig om het materiaal in handen te krijgen. De familie wilde er dan niet aan herinnerd worden, dat een van hen als dienstweigeraar terechtgesteld was.

Tijdens de tentoonstelling is een brochure (0.50 euro) met de uit het Duits vertaalde, vaak ontroerende teksten van de tentoonstelling beschikbaar. De teksten zijn genummerd, zodat ze gemakkelijk in de brochure zijn terug te vinden. Tevens ligt dan het boek 'Duitse Deserteurs tijdens de Tweede Wereldoorlog' van de hand van Norbert Haase ter inzage.

De expositie wordt, in samenwerking met het Vredesburo Eindhoven, uitgebracht door het Museum voor Vrede & Geweldloosheid, dat nauwe banden onderhoudt met het Antikriegsmuseum. Een van de vele 'peace museums' die er in de wereld te vinden zijn en waarvan het onderlinge netwerk in 1998 door de VN als een NGO werd erkend.

De opening van de tentoonstelling zal plaatsvinden op vrijdag 21 september om 16.30 uur. Dan houdt Prof. Dr. P.P.J.M. Schram, verbonden aan de TU Eindhoven een korte inleiding.

Bezichtiging is mogelijk tijdens de gebruikelijke
openingsuren van de bibliotheek. Adres: Openbare Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22.

-------

Noten voor de pers

Meer informatie bij het Museum voor Vrede &
Geweldloosheid. Tel. 020-6681868 / 020-6655333 (Hein van der Kroon). Website http//www.vredesmuseum.nl

Meer over de inhoud van de tentoonstelling op:
http://www.vredesmuseum.nl/t_duits/vooraf.html

Contactpersoon Bibliotheek Eindhoven: Bert Vermeer, tel. 040-2604260

Andere relevante websites:


- Antikriegsmuseum in Berlijn-Brandenburg:
htp://www.friedensdienst.de


- Vredesburo Eindhoven: http://www.vredesburo.nl


- Vredescentrum van de TU Eindhoven:
http://www.tue.nl/vredescentrum

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Museum voor vrede en Geweldloosheid