Universiteit Utrecht

Persaankondiging Universiteit Utrecht

Faculteit Bètawetenschappen

18 september 2007

Hoe worden geneesmiddelen voor iedereen toegankelijk?

Internationale conferentie over geneesmiddelenbeleid

Onderzoek naar geneesmiddelen gaat om ontwikkelen van goed werkende medicijnen, maar ook om de toegankelijkheid ervan voor patiënten uit verschillende delen van de wereld. Over deze en meer aspecten van geneesmiddelenbeleid organiseert de Universiteit Utrecht van woensdag 19 tot en met vrijdag 21 september een internationale conferentie in Zeist.

De geneesmiddelenmarkt staat onder voortdurende druk, vanwege de stijgende kosten, problemen met de veiligheid en de grote ongelijkheid in de toegang tot geneesmiddelen voor patiënten in verschillende delen van de wereld. Daarnaast verwachten burgers dat artsen effectieve en veilige geneesmiddelen kunnen voorschrijven als dat nodig is. Voor het bestuderen van deze vraagstukken is kennis nodig van het proces dat leidt tot het op de markt komen en voorschrijven van geneesmiddelen. Vooral daarover zal het gaan op de 'Conference on Pharmaceutical Policy Analysis', die wordt georganiseerd door het UIPS Institute for Drug Innovation van de Universiteit Utrecht in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Toegankelijke geneesmiddelen

In het congrescentrum Woudschoten in Zeist buigen ruim 100 wetenschappers uit meer dan 40 landen zich over recent onderzoek rond geneesmiddelenbeleid. De centrale vraag is hoe goede geneesmiddelen toegankelijk kunnen worden gemaakt voor patiënten wereldwijd. De verwachting is dat uit het congres nieuwe samenwerkingsverbanden en netwerken van onderzoekers voortkomen. Dit geeft de mogelijkheid tot innovatieve studies naar het beleid rond geneesmiddelen en kan zo bijdragen aan een gezonde, innovatieve en toegankelijke geneesmiddelenmarkt voor patiënten wereldwijd.

Pers

Journalisten zijn, na aanmelding vooraf, welkom bij de opening van de het congres. Na de opening is er gelegenheid voor het interviewen van de organisatoren, prof.dr. Bert Leufkens (Universiteit Utrecht) en dr. Richard Laing (WHO). Ook kunnen enkele deelnemers worden geïnterviewd.

Meer informatie

Journalisten kunnen zich aanmelden bij persvoorlichter Bètawetenschappen Robert Kerst, (030) 2531422, r.kerst@uu.nl. B.g.g. Wietske de Lange, persvoorlichting Universiteit Utrecht, (030) 253 4073, w.delange@uu.nl.

Meer informatie is ook te vinden op www.pp2007.org.