Provincie Gelderland


---


|                                            |Nr.   |2007-500       |
|                                            |Arnhem|20 september   |
|                                            |,     |2007           |
ACTIVITEITEN IN EN OM HET PROVINCIEHUIS
Periode 21 tot en met 3 oktober 2007

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Vrijdag 21 september

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje woont de 63e herdenking van de "Slag om Arnhem" bij. De Commissaris zal daar een krans leggen. Aansluitend is een ontmoeting met veteranen gepland. In deze periode vinden veel herdenkingplechtigheden plaats in de regio Arnhem en Oosterbeek. (Aanvang 19.00 uur; Airborne-monument op het Airborneplein in Arnhem)
. Gedeputeerde Hans Esmeijer houdt de openingstoespraak bij de conferentie 'Bridge to the future' in Congrescentrum Kumpulan Bronbeek in Arnhem. De conferentie wordt georganiseerd door de Stichting War Requiem en is een belangrijk onderdeel van de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Doel is een platform te bieden voor gedachtenvorming rondom rechtvaardiging van geweld en het bouwen aan een duurzame samenleving. (Aanvang 9.30 uur; Congrescentrum Kumpulan Bronbeek in Arnhem)

Zaterdag 22 september

. Gedeputeerde Marijke van Haaren is aanwezig bij de luchtlandingen op de Ginkelse Heide in Ede, onderdeel van de Airborne herdenkingen. Zij legt een krans tijdens de herdenkingsceremonie, zij vervangt daarbij de Commissaris van de Koningin. (Aanvang 10.30 uur; Ginkelse Heide in de gemeente Ede)

Zondag 23 september

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje doet een kranslegging tijdens de 'Annual Memorial Services' op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Het is het hoogtepunt van de plechtigheden vanwege de herdenking van de "Slag om Arnhem". Behalve militaire en civiele autoriteiten zullen vele honderden Britse en Poolse veteranen, hun nabestaanden en burgers uit Oosterbeek en omgeving daarbij aanwezig zijn. (Aanvang 11.00 uur; Airborne begraafplaats, Van Limburg Stirumweg 30 in Oosterbeek)
. Gedeputeerde Harry Keereweer onthult tijdens de opening van Hart van Alverna, de nieuwe dorpsvlag van Alverna en houdt een korte speech. Op de historische plek aan de Heumenseweg in Alverna, waar vroeger ook al concerten werden gegeven, is een nieuwe muziekkiosk geplaatst. De kiosk biedt straks plaats aan evenementen en feesten. Tijdens de opening wordt een parade van 20 verenigingen gehouden door Alverna, die eindigt bij het dorpshart. (16.00 - 17.00 uur; Heumenseweg in Alverna)

Maandag 24 september

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje krijgt de publicatie "Een vurig pleidooi" overhandigd van de Visiegroep Veiligheid Lokaal. In de publicatie staan de rol en positie van gemeentelijke brandweren en de rampenbestrijding beschreven. Aansluitend is er een gedachtenwisseling over de ideëen en visie over de inrichting van de veiligheid en grootschaligheid in Nederland. (15.00 - 16.30 uur; Willem van Oranjezaal (ingang laagbouw), Schedeldoekshaven 200 in Den Haag)

Woensdag 26 september

. Gedeputeerde Marijke van Haaren houdt tijdens de Startconferentie adviescommissie Economische Zaken een speech waarin zij het belang van Food Valley voor de Gelderse economie en de rol van de provincie daarbij benadrukt. Ook wordt een bezoek aan Food Valley gebracht. (9.00 - 17.00 uur; Food Valley in Wageningen)
. Gedeputeerde Harry Keereweer gaat, op uitnodiging van natuurmonumenten, met partners en bestuurders uit de Havikerpoort, gemeente Rheden kijken naar de hertenbronst. Het burlen van de herten is dan van dichtbij mee te maken. De Havikerpoort herstelt de verbinding tussen Veluwe en Havikerwaard (IJssel). Bijzondere aandacht is er voor het behoud van de twee particuliere landgoederen Middachten en Hof te Dieren. (18.00 - 21.00 uur; Havikerpoort, gemeente Rheden )
. Gedeputeerde Annelies van der Kolk brengt een werkbezoek aan de gemeente Aalten. Gesprekspunten zijn onder meer: financiën en repressief toezicht voor 2008, subsidie voor de locatie Station Zuid en de monumentenstatus van de Hofstraat. (9.30 - 11.00 uur; gemeentehuis in Aalten)

Donderdag 27 september

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje brengt een werkbezoek aan de gemeente Zutphen. Het bezoek staat in het teken van duurzaamheid en samenwerken. Na een wandeling door de Wijk Waterkwartier wordt met bewoners, maatschappelijke instellingen en organisaties gesproken over de ontwikkeling van deze wijk en de wijze waarop de sociale samenhang, de duurzaamheid en het aanbod van woningen kan worden versterkt nu deze naoorlogse wijk op de schop gaat. Tijdens de openbare ontmoeting met de raad komen de onderwerpen De Mars, bereikbaarheid en ontsluiting, Warnsveld (stedelijk uitloopgebied, invalshoek nationaal landschap, het Verzamelgebouw Werk en Inkomen, regionaal initiatief bestrijding schoolverlaters en openbaar vervoer aan de orde. (13.45 uur; start wandeling Wijk Waterkwartier bij Willem van Oranjeschool, Vijfmorgenstraat 106 in Zutphen. 15.00- 16.00 uur; interactieve deel in Willem van Oranjeschool. 16.15 - 17.15 uur; ontmoeting met Raad in stadhuis, 's Gravenhof 1 in Zutphen)
. Gedeputeerde Theo Peters spreekt tijdens de opening van Museumboerderij Mariahoeve in Putten. Maria was de laatste bewoonster van deze boerderij. Haar erfgenamen wilden deze nog authentieke boerderij uit 1907 behouden voor de toekomst door het als museum te laten voortbestaan. De gemeente Putten heeft de boerderij, bijgebouwen en grond aangekocht en verpacht aan het Puttens Historisch Genootschap. De restauratie is in 2005 gestart. (14.00 - 17.30 uur; Museumboerderij Mariahoeve, Kiefveldersteeg 11 in Putten)

Vrijdag 29 september

. Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje verricht de opening van Villa Ruimzicht in Doetinchem. Villa Ruimzicht is door de regionale horeca-ondernemers Kees Hensen en Dennis Kaal in samenwerking met de gemeente Doetinchem en de Rijksmonumentendienst de afgelopen zes maanden verbouwd van voormalig weeshuis en later school tot luxe hotel. Uitgangspunt is hierbij altijd geweest om het Rijksmonument weer haar oude grandeur terug te geven en om eigentijdse horeca- en kunstconcepten neer te zetten waar Doetinchem trots op is. (15.45 - 19.00 uur; Villa Ruimzicht, ds van Dijkweg 40 in Doetinchem)
. Gedeputeerde Harry Keereweer gaat met de commissie Landelijk Gebied van het Inter Provinciaal Overleg op studiereis naar Engeland. Ervaringen kunnen worden uitgewisseld met als doel een bredere oriëntatie van het vakgebied te krijgen. (29 september tot en met 2 oktober 2007)
. Gedeputeerde Theo Peters is uitgenodigd door de gemeente Tiel om zich te laten informeren over het sleutelproject Waalfront-Tiel. Met het Waalfront wordt het gebied bedoeld dat gelegen is tussen het Inundatiekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal. De gemeente Tiel heeft besloten vaart te zetten achter het plan. De afgelopen maanden zijn twee projecten van start gegaan; de Westluidensepoort en de Kleine Willemspolder. De plannen voor het Vijverterrein en omgeving zijn eveneens opgepakt. (10.00 - 13.00 uur; gemeente Tiel)

Woensdag 3 oktober 2007

. Gedeputeerde Theo Peters bijt samen met gedeputeerde Theo Rietkerk van Overijssel, beiden verantwoordelijk voor ruimte en wonen, het spits af bij het Congres Woningmarkt Oost-Nederland. Hoe kan in de behoefte aan starterwoningen worden voorzien? Hoe kan worden samengewerkt om wonen, zorg en welzijn te combineren? Hoe kunnen veilige en leefbare wijken gecreëerd worden? Werken provincies en gemeenten voldoende samen om deze vraagstukken aan te pakken? Allemaal vragen die tijdens het congres aan bod komen. (9.30 - 16.00 uur: Congrescentrum De Hanzehof, Coehoornsingel 1 in Zutphen)



Provincie Gelderland