Provincie Zuid-Holland

Vriendschapsverdrag tussen Hebei en Zuid-Holland bekrachtigd

De gouverneur van de provincie Hebei van de Volksrepubliek China, Mr. Guo Genmao, en Commissaris van de Koningin Jan Franssen van de provincie Zuid-Holland hebben vrijdag 21 september 2007 een vriendschapsverdag ondertekend.

Met de ondertekening van dit vriendschapsverdrag gaat Zuid-Holland tot de preferente relaties van Hebei behoren. Mede als gevolg van het bezoek van de Hebeise Gouverneur aan Zuid-Holland zijn de economische kansen in China vergroot voor een aanzienlijk aantal Nederlandse (internationale) bedrijven, waaronder ECN Windenergie, DSM Pharma en Euro Asia Marine (EAM). Deze laatste zal voor 180 miljoen euro een scheepsdok gaan bouwen in de haven van Caofeidian.

De samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland en de provincie Hebei is na een gecombineerde bestuurlijke en handelsdelegatie - van Commissaris van de Koningin Jan Franssen en gedeputeerde Internationale Zaken Lenie Dwarshuis- in september 2005 in een stroomversnelling gekomen. De samenwerking richt zich op het vergroten van economische mogelijkheden voor de Randstad, door het bevorderen van economische- en kennisuitwisseling.

Zo bestaan er al samenwerkingsovereenkomsten van het Albeda College met het Vocational College in Baoding, de landbouwuniversiteit Hebei met het Scheepvaart-en Transportcollege in Rotterdam en de Hogeschool InHolland met de landbouwuniversiteit in Baoding. De provincie Hebei is bezig met het ontwikkelen van een grote haven en wil daarbij graag gebruik maken van de kennis en ervaring uit de Rotterdamse haven.

De provincies Hebei en Zuid-Holland werken ook intensief samen als het gaat om water-en milieutechnologie. Met een aantal gemeenschappelijke projecten bereiden beide provincies zich voor op de klimaatverandering en wisselen zij kennis uit.

Bron: Communicatie 070 - 441 66 22.