Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nanobolletjes als medicijnenleverancier

21 september 2007

STW-onderzoekster Cristianne Rijcken heeft een nieuw soort biologisch afbreekbare nanodeeltjes ontwikkeld. De bolvorminge structuren kunnen diverse vetoplosbare medicijnen insluiten, die selectiever in tumorweefsel terechtkomen. Deze nanobolletjes zijn veelbelovende koeriers voor gecontroleerde afgifte van antikanker-medicijnen. Rijcken is onlangs gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht.

Antikankergeneesmiddelen hebben soms erg schadelijke bijwerkingen omdat ze geen onderscheid maken tussen tumor en gezond weefsel. Door de medicijnen in de sluiten in nanodeeltjes, komen ze vaker terecht in het juiste weefsel. Omdat de nanodeeltjes biologisch afbreekbaar zijn, vindt afgifte pas plaats na het uiteenvallen van de deeltjes. De afbraakperiode kan op maat gemaakt worden door andere bouwstenen voor de nano-structuren te gebruiken.

Geneesmiddelenpakketjes

De nanodeeltjes bestaan uit ketens van polyethyleenglycol (PEG) en deels nieuw ontwikkelde bouwstenen: melkzuurderivaten van methacrylamides. Deze ketens bezitten de unieke gecombineerde eigenschap van biologische afbreekbaarheid en warmtegevoeligheid. Door het simpelweg verwarmen van een waterige polymeeroplossing worden spontaan compacte, bolvormige nanodeeltjes gevormd die kleiner zijn dan 100 nanometer. De eigenschappen en levensduur van de zogeheten 'gestabiliseerde micellen' van Rijcken zijn volledig te sturen door de bouwstenen te variëren.

Proeven toonden aan dat diverse soorten vetoplosbare geneesmiddelen tegen kanker konden worden ingesloten in de kern van deze micellen. De nanobolletjes verzamelden zich in tumordragende muizen zeer goed in de tumor, zodat gezond weefsel minder werd aangetast. De ingesloten stoffen kwamen pas vrij nadat de melkzuurgroepen van het polymeer werden afgesplitst en de nanodeeltjes daardoor uit elkaar vielen. De nieuwe nanostructuren vertoonden geen bijwerkingen en zijn volledig bioafbreekbaar terwijl de huidige producten met antikankergeneesmiddelen vaak toxische hulpstoffen bevatten.

Vervolgonderzoek

Vervolgonderzoek is nodig om de bloedcirculatie en tumorophoping van geneesmiddel-bevattende polymeren micellen te bepalen. Bovendien kan de doelgerichtheid en de geneesmiddelafgifte nog nauwkeuriger gereguleerd worden door nieuwe bouwstenen te ontwikkelen en deze toe te passen in de nanodeeltjes.

..............................

Noot voor de redactie,