Audio engineer Robert Henke zoekt de essentie van geluid


DEN HAAG, 20070912 -- Hoewel Robert Henke waarschijnlijk het bekendst is van zijn clubtechnoproducties onder de naam Monolake (en op het moment Henke plus Torsten "T++" Pröfrock), ligt zijn basis meer in de academische kant van computermuziek. Sinds het begin van zijn carriere, bijna twintig jaar geleden, houdt Henke zich bezig met nauwkeurig uitgevoerde wetenschappelijke experimenten die het karakter van geluid en structuur grondig verkennen, als een soort balans tegenover de hedonistische technoproducties van zijn alter ego Monolake.

Henke was al geïnteresseerd in geluidsstructuren voor zijn Monolake debuut midden jaren negentig op Chain Reaction, met het rustige mini album `Piercing Music'. Het betrof een opname van een multi-channel installatie/performance waarbij Henke stochastische structuren ontwikkelde om het begrip waarschijnlijkheid te onderzoeken. Hij ging door en stortte zich op het ontwikkelen van software en apparaten om live te kunnen optreden met computers. Samen met Gerhard Behles maakte hij Ableton Live, de loop-based software sequencer die na zijn introductie in 2001 de wereld van live elektronische muziekoptredens geheel veranderde.

De twee werken die Henke zal presenteren in de Lutherse Kerk tijdens TodaysArt, de installatie Linear Grid en de performance Layering Buddha, zijn de recentste resultaten van zijn continue onderzoek.

Linear Grid
Linear Grid is een interactieve, multi-channel installatie met een interface en software die geheel is ontworpen door Henke. Het ontstond uit een eerder project, de Atlantic Waves installatie/performance (2002 - 2007), een installatie die het mogelijk maakte om op twee plekken tegelijkertijd te zijn: het was een installatie waarmee Henke en de Canadese muzikant Scott Monteith (Deadbeat) samen konden optreden hoewel ze zich aan de andere kant van de oceaan bevonden.

Henke gebruikte zijn ingenieursinzicht en schreef een network sequencing applicatie, wat resulteerde in het eerste optreden - Monteith stond op het podium in Montreal en Henke zat in zijn studiootje in Berlijn. Linear Grid werkt volgens hetzelfde basisprincipe, maar is verder doorontwikkeld en veranderd naar een interactieve verkenning van tijd, geluid en structuur. De unieke interface die gebruikers toestaat hun eigen Henke-niaanse wereld te maken en te verkennen, is een matrix op een scherm met aanrakingsgevoelige blokken, die, wanneer ze worden geactiveerd, verschillende geluidspatronen voorbrengen die in relatie staan tot ruimte en tijd.

Compacte lagen van ritmes komen samen in fragiele structuren die de ruimte en het gebouw invliegen en wegebben terwijl de gebruikers met elkaar in wisselwerking staan. Slechts warme achtergrondgeluiden blijven over wanneer de installatie met rust wordt gelaten.

Op de zaterdagavond zal Henke in de Lutherse Kerk zijn Layering Buddha performance laten zien. Het publiek, zittend middenin een ring van speakers, ervaart een complexe structuur van geluiden als een dynamische gebeurtenis in de ruimte. Als groeiende organismes maken glooiende geluidsgolven zich langzaam maar zeker meester van de Lutherse Kerk.

Buddha Machine
De Buddha Machine, ontworpen door FM3 in 2005, is een geliefd item onder vele tienduizenden mensen vanwege zijn ondefinieerbare, lo-fi eigenschappen. Het is een klein plastic doosje uit China met een piepklein speakertje en een chip met in totaal negen ambient loopjes, in twee volgordes. Hoewel het eruitziet als niets meer dan een speeltje heeft de Buddha Machine een soort aantrekkingskracht die moeilijk te omschrijven is.

Henke, eveneens gebiologeerd, legde de Buddha Machine onder de microscoop om de geheimen van het apparaatje te achterhalen en het geschikt te maken voor zijn Layering Buddha project. Henkes achtergrond en ervaring als geluidstechnicus bij het Berlijnse Dub-plates and Mastering kwam hem goed van pas bij het project:

"Ik nam het geluid van een Buddha Machine op bij 96 kHz met behulp van een hypermoderne A/D converter. De opnames bevatten audio informatie tot aan 48 kHz, wat het mogelijk maakt de loops naar beneden te transponeren waardoor details die normaal niet hoorbaar zich openbaren."

Henke heeft de Buddha Machine niet alleen uit elkaar gehaald, maar ook de voorgeprogrammeerde geluiden hergeprogrameerd voor het Layering Buddha project. Na stukje voor stukje de negen loops uit elkaar te hebben gehaald en vervolgens bewerkt, heeft hij epische ec(h)osystemen gemaakt met de originele geluiden. Door hierin lagen aan te brengen en bepaalde details uit te vergroten weet hij ruimtes om te vormen tot allesomhullende surround-sound omgevingen.

De installatie en performance in de Lutherse kerk tijdens TodaysArt biedt de bezoeker de zeldzame kans twee van Robert Henkes meest doorontwikkelde en persoonlijk werken in één ruimte te ervaren.

TodaysArt is het jaarlijkse internationale multidisciplinaire festival voor hedendaagse creativiteit in Den Haag. Verwacht unieke en speciaal ontwikkelde producties en optredens van de meest creatieve artiesten uit de hele wereld! Onder meer met Modeselektor, Underground Resistance, Model 500, 3 Chairs (Theo Parrish, Malik Pittman, Rick Wilhite), Robert Henke, Pierre Bastien, Legowelt, Cursor Miner, Frank Bretschneider, Nôze, Yuksek, People Like Us (Vicki Bennett), Kangding Ray, Lexie Lee, Ebony Bones, William Basinski, Phill Niblock, André Gingras, Nederlands Dans Theater II, United Visual Artists, Lab[au], Joshua Davis, Kool Keith, Duvel, Princess Superstar, Ascii.Disko, Neil Landstrumm, Milanese, Vex'd, Boxcutter, Rzac23, Chris de Luca vs. Phon.o, PIPS:lab, Pictoplasma, MFO en vele anderen , e.v.a.

Datum: 21 & 22 september 2007
Plaats : 25 locaties, in- & outdoor centrum Den Haag (op en rond Spuiplein en Grote Markt)
Voorverkoop: start 1 augustus via www.todaysart.nl en het Haags Uitburo
Passe-partout vrijdag ¤ 17,- (ex. Fee)
Passe-partout zaterdag ¤ 17,- (ex. Fee)
Passe-partout all-weekend ¤ 25,- (ex. Fee)
Voorverkoop :
* Voorverkoop online via www.todaysart.nl of www.uitburo.nl
* In real life bij Haags Uitburo (Hofweg 1, Den Haag) en Rotterdams Uitburo (vanaf september - Hoogstraat 110, Rotterdam).
* Telefonische verkoop via Uitburo: 0900-828 29 99





Björn Remmerswaal