Ingezonden persbericht

21 september: Presentatie geschiedenis van Friese financiën

Op vrijdag 21 september presenteert het Instituut Nederlandse Geschiedenis (ING) op de jaarlijkse Fryske Akademydag zijn onderzoeksproject Gewestelijke financiën van Friesland. Het onderzoek belicht inkomens, vermogen en belastingen in de provincie Friesland door de eeuwen heen, en is tot stand gekomen door samenwerking tussen het ING, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de Fryske Akademy. Op 21 september zal het eerste exemplaar worden overhandigd aan mr. drs. H.J. Langman, oud-minister van Economische Zaken.

De reeks 'Gewestelijke financiën ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden' bevat de belangrijkste basisgegevens over de overheidsfinanciën van vóór 1795 in Nederland. De staat moest uitgaven doen, vooral om in zijn defensiebehoeften te kunnen voorzien. Het daarvoor benodigde budget moest voor een belangrijk deel door de gewesten van de Republiek worden opgebracht. De gewesten konden eigen keuzes maken hoe ze deze inkomsten verzamelden, bijvoorbeeld door het heffen van belastingen. De reeks Gewestelijke financiën laat per gewest zien hoe dit bestel werkte.

Nu het deel over Friesland beschikbaar is, zal veel nieuw onderzoek over de Friese financiën en de economische ontwikkeling van het gewest mogelijk worden. Het boek behandelt hoe het financiële bestel in Friesland was georganiseerd en bevat uitvoerig toegelichte overzichten van de omvang en samenstelling van de Friese inkomsten en uitgaven tussen 1587 en 1795. Het deel is het zesde in een reeks waarin tot nu toe delen zijn verschenen over Overijssel, Drenthe, Groningen, Holland, Utrecht en Friesland. Het deel over Zeeland is in bewerking.

*** Presentatie ***
Mw. Wantje Fritschy, hoogleraar Geschiedenis van de Overheidsfinanciën en projectleider van Gewestelijke financiën zal de publicatie aanbieden aan mr. drs. H.J. Langman, oud-minister van Economische Zaken. De publicatie zal daarvoor worden ingeleid door Cor Trompetter, samensteller van de Gewestelijke financiën van Friesland 1587-1795. Dit vindt plaats tijdens de jaarlijkse Fryske Akademydag op vrijdag 21 september 2007, om 16:00 uur in It Aljemint' (de voormalige Noorderkerk) in Leeuwarden.

*** Het ING maakt het verleden toegankelijk ***
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland. Het instituut ontsluit historische bronnen, maakt naslagwerken en databases. Het werkt samen met het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. Het ING maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
---
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht