Koenders geeft 11 miljoen noodhulp aan Afrika

'We moeten nu direct handelen, de situatie is dramatisch', aldus Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). De minister geeft elf miljoen Euro aan noodhulp voor Uganda, Sudan en West-Afrika. Twee miljoen is bestemd voor de slachtoffers van de overstromingen in Uganda, twee miljoen voor overstromingsslachtoffers in West-Afrika en zeven miljoen gaat naar Sudan.

Grote delen van West- en Oost-Afrika zijn getroffen door ernstige overstromingen. Zo wordt het noorden en oosten van Uganda al sinds juli geteisterd door uitzonderlijke regenval, waardoor zo'n 300.000 mensen zijn getroffen. Inmiddels is in Uganda de noodtoestand uitgeroepen. Huizen en akkers zijn verwoest. 'Het is dramatisch voor deze mensen om gedwongen door de heftige regenval nu weer de vluchtelingenkampen in te moeten, terwijl ze na jaren van burgeroorlog eindelijk weer naar huis waren teruggekeerd,' aldus Koenders.

Noord Uganda krabbelt juist weer op uit een burgeroorlog die gedurende twintig jaar 1,7 miljoen mensen naar vluchtelingenkampen had verdreven. Nederland zal het bedrag besteden via Unicef, de VN-kinderorganisatie waarmee Nederland al langer samenwerkt in het getroffen gebied.

In West Afrika zijn met name Ghana, Togo en Burkina Faso ernstig getroffen door de overstromingen. Zo'n 500.000 mensen in de regio worden bedreigd door voedselgebrek en ziekten.

In Sudan verhoogt Nederland zijn noodhulpbijdrage met zeven mln Euro. Deze bijdrage loopt via een nieuw gezamenlijk noodhulpfonds van de VN in Sudan, het Common Humanitarian Fund (CHF). Nederland was vorig jaar één van de initiatiefnemers van dit fonds, dat in september als eerste geld ter beschikking stelde voor slachtoffers van de overstromingen in Sudan. Uit het CHF wordt ook hulp aan bijvoorbeeld oorlogsslachtoffers in Darfur gefinancierd.

Naast deze gerichte noodhulp draagt Nederland jaarlijks structureel bij aan organisaties als het Wereldvoedselprogramma WFP, de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR, en het Internationale Rode Kruis, die deze bijdragen wereldwijd naar eigen goeddunken kunnen inzetten waar zij de nood het hoogst achten. Ook het centrale noodhulpfonds van de VN (CERF), waarvan Nederland met ¤ 40 miljoen per jaar één van de grootste donoren is, draagt substantieel bij aan de noodhulpverlening in Afrika.

Noot voor redacties (