CDA

Van Geel: Kabinetsbeleid staat als een huis

Afgelopen week presenteerde het kabinet op Prinsjesdag de Miljoenennota voor 2008. Daarna debatteerde de kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen over de plannen van het kabinet.

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel onderstreepte tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen dat het goed gaat met Nederland. âHet gaat goed met Nederlandâ, zo concludeerde hij. âDe participatie is hoog, 82% van de mensen geeft aan gelukkig te zijn, en er is sprake van een groeiende tevredenheid. Bovendien staat het kabinetsbeleid als een huis. Er is een goed balans gevonden tussen het aflossen van schulden, een omvangrijke investeringsagenda in onder andere zorg en onderwijs en tegelijkertijd ervoor zorgen dat alle groepen er in koopkracht de komende jaren op vooruit gaanâ, aldus Van Geel.

Van Geel benadrukte verder dat het kabinet in de eerste miljoenennota de lijn doortrekt die de afgelopen jaren is ingezet. âDe kabinetten Balkenende hebben ervoor gezorgd dat het nu goed gaat met Nederland. Niets doen was tóen geen optie. Maar nù ook niet. Het kabinet bouwt hier terecht op voort: Solide financieel beleid; uitvoering van de nota mobiliteit; de aanpak van de administratieve lasten. Willen we onze goede uitgangspositie behouden op economisch, sociaal en welzijngebied, ook voor de toekomst, dan is dit de juiste koers. Geen stilstand, maar vooruitgangâ.

Financiën
Van Geel: âHet CDA wil een brug slaan naar de toekomstige generaties, en geen rekeningen doorschuiven. Dus moeten we nù de schuld aflossen, nù de economie versterken, nù sparen. Nù het dak repareren. Omdat nu de zon schijnt! Het CDA vindt dat het kabinet een goed financieel beleid voert: de staatsschuld daalt naar een niveau dat in 30 jaar niet bereikt is; de komende jaren wordt er 21 miljard euro afgelost; en alle begrotingen van dit kabinet zullen een overschot kennen. Dat is een ongekende reeksâ.

Ten aanzien van de koopkrachtontwikkeling wees de CDA-fractievoorzitter op dat er bij het afsluiten van het regeerakkoord duidelijk was dat 2008 een 'lastig' jaar zou worden. âDit hangt ook samen met miljarden die we met elkaar extra uitgeven als gevolg van stijgende zorgkosten. Bovendien staan er tegenover lastenverzwaringen ook lastenverlichtingen en zijn extra kosten te voorkomen door te kiezen voor milieuvriendelijke opties, wanneer het gaat om. vergroeningsmaatregelen', aldus Van Geel.

Tijdens het debat stelde VVD-fractievoorzitter Mark Rutte dat zijn partij tegen de voorstellen van het kabinet is. Van Geel wierp hem echter tegen dat de VVD in haar tegenbegroting een biertje 'weliswaar een paar centen goedkoper maakt', maar dat de rekening vervolgens wel wordt neergelegd bij de zwaksten van onze samenleving.

De CDA-fractievoorzitter plaatste tijdens het debat wel een aantal duidelijke kanttekeningen bij de miljoenennota. Zo onderstreepte hij dat het CDA niet akkoord gaat met vermindering van de kinderbijslag 'De vermindering van de kinderbijslag is voor het CDA een onbegrijpelijk voorstel. Het treft vooral gezinnen met een middeninkomen. Dit willen wij niet. Het CDA staat voor de ondersteuning van ouders en gezinnen. Alle gezinnen. Wij willen daarom niet dat er gekort wordt op het budget ter ondersteuning van gezinnen.â Verschillende partijen in de kamer steunde Van Geel hierin.

Ten aanzien van de aanpak van excessieve bonussen en ontslagvergoedingen vroeg Van Geel aan het kabinet of er geen betere en effectievere voorstellen zijn te vinden dan degene die het kabinet nu heeft gedaan. Tijdens het debat bleek het kabinet bereid de alternatieven te bekijken en hierop terug te komen tijdens de financiële beschouwingen. Van Geel: 'Dit is een goede zaak. Want we moeten iets doen aan te hoge bonussen, maar dan moeten we het wel in één keer goed doen. Niemand heeft er iets aan als we hier nog 4 jaar over discussiëren'.

Defensie
Het CDA is voorstander van samenwerken voor de mondiale veiligheid en het behoud van mensenrechten. âNederland wil haar steentje bijdragen, en heeft een hoog ambitieniveau wat betreft vredesoperatiesâ, aldus Van Geel. âWanneer wij onze militairen naar crisisgebieden sturen, dan hebben ze recht op goed materieel. Dat is ook voor hun veiligheid van groot belang. Daar is geld voor nodig. Er is de afgelopen jaren ingeteerd op defensiematerieel. Vooral als het gaat om grondvoertuigen. Daarom willen wij een incidentele impuls om deze achterstand weer in te lopen. Duurzaam beleid ten aanzien van ook toekomstige missies brengt investeringen met zich mee. Naar onze inschatting kost dit 100 miljoen in de komende jaren'.

Veiligheid
Van Geel zette in het debat ook in op de bestrijding van criminaliteit, en dan met name op de vrouwenhandel en de loverboyproblematiek. âDat zijn dingen die niet thuis horen in een beschaafd land als Nederlandâ. Hij sprak ook zijn zorg uit over de onderwereld die voet aan de grond krijgt in de bovenwereld. âEr moet veel harder worden opgetreden; bij drugsteelt hoort drugshandel, wapenhandel, mensenhandel. Niet alleen in capaciteit, maar ook in technische mogelijkheden lopen politie en justitie nu nog te vaak achter de feiten aan. Daarom wil het CDA een impuls van in totaal 30 miljoen voor de aanpak van witwassen en de georganiseerde misdaad.â Daarnaast pleitte de CDA'er tijdens het debat voor een subsidieregeling voor kleine winkeliers om veiligheidsmaatregelen te kunnen treffen. 'Nu zie je te vaak dat juist kleine winkels te maken hebben met criminaliteit omdat grote ketens zich wel veiligheidsmaatregelen kunnen veroorloven', aldus Van Geel.

Infrastructuur
Stroperige besluitvorming over de infrastructuur is voor de CDA-fractie een grote zorg. Van Geel benadrukte tijdens het debat dat hij versnelling en verbetering wil. 'Het CDA wil dat het mogelijk wordt om administratieve en procedurele fouten snel te herstellen. Bovendien zouden de mogelijkheden van beroep en bezwaar beperkt moeten tot uitsluitend diegenen die direct belang hebben bij een project. Zodat anderen die niet direct betrokken zijn, nà een genomen besluit de boel niet eindeloos kunnen vertragen'.

Verder zei de CDA'er dat hij is blij met alle investeringen van het kabinet op dit vlak. Tot 2020 wordt er jaarlijks 10 miljard euro geïnvesteerd. Wel had hij nog een aantal extra wensen. Tenslotte vroeg Van Geel van het kabinet om de extra verhoging van de dieselaccijns bovenop de eerdere afspraken terug te draaien. 'Hierover is in het regeerakkoord een afspraak gemaakt en wij voelen er niets voor om binnen een half jaar daar alweer een extra verhoging op te zetten. Bovendien tref je hier vooral MKB ondernemers mee.â

Daarnaast maakte de CDA-fractievoorzitter zich hard voor de regio door te pleiten voor een herijking van het cultuurbudget. 'Op dit moment ontvangen Den Haag, Amsterdam en Rotterdam driekwart van het totale cultuurbudget. Dat moet anders'. Ook pleitte Van Geel voor ondersteuning van initiatieven die de leefbaarheid op het platteland ten goede komen.

Van Geel sloot zijn bijdrage af met een oproep aan de Kamer. âWe maken hier wetten en regels, maar dat betekent niet dat we ons niet moeten houden aan de spelregels van fatsoen. Soms zijn we hier wel erg veel met onszelf bezig, en dan heb ik het nog niet over beschuldigingen van landverraad, leugens en lafheid. Ik vind dit jammer, en hoop dat we als politiek de komende dagen iets anders kunnen laten zien. Een beeld van politici die het beste voor hebben met ons land en daardoor worden gedreven. Een voorbeeld voor de mensen in het land.â

Donderdag 20 september werd het debat vervolgd. Aan het einde van de dag, waarin premier Balkenende van links en rechts lovende woorden kreeg over zijn sterke optreden in het debat, diende Van Geel namens de drie coalitiepartijen een motie met wijzigingsvoorstellen in. Deze motie omvatte voorstellen voor een totaal bedrag van ruim 1 miljard euro in 4 jaar. Naast het niet korten op de kinderbijslag, het verlegen van de dieselaccijns en extra geld voor defensie omvatte de motie verschillende wensen zoals die door de coalitiepartijen waren ingebracht tijdens het debat. Maatregelen als het eerder invoeren van gratis schoolboeken, extra geld voor armoedebestrijding, initiatieven voor de leefbaarheid van het platteland, criminaliteitsbestrijding en aanpak van wachtlijsten in de jeugdzorg.

Een kamermeerderheid van de CDA, PvdA, CU en SGP steunde deze motie. Van Geel benadrukte na het debat dat de coalitiepartijen samen een mooi pakket hadden binnengehaald. 'De accenten die door de coalitiefracties zijn gezet zijn voor heel veel Nederlanders positief. Specifiek ook voor gezinnen met een middeninkomen. Bovendien is de gezamenlijke inspanning een overduidelijke investering in de coalitie en ook dat is heel waardevol', aldus Van Geel.