Nederlands Vaccinatie Instituut


Pijnloos vaccineren zonder naald

vrijdag, 21 september 2007

Vaccineren kan over een paar jaar mogelijk zonder naald én zonder pijn. Er is een klein naaldje in ontwikkeling dat onder de huid wordt gebracht. Het Nederlands Vaccin Instituut en de Bioneedle Group zijn bezig met de ontwikkeling van deze mininaaldjes.

In het één centimeter kleine naaldje zit een vaccin dat met een pijpje door de huid wordt geblazen. De huid wordt hierbij niet aangeraakt. Het pijnloze proces duurt minder dan een milliseconde. Volgens Bioneedle Group kleven er veel voordelen aan deze manier van vaccineren. Zo zijn injectienaalden en flesjes overbodig en er is minder opslag en vervoer nodig. Aan de ontwikkeling van het mininaaldje is zes jaar gewerkt. Binnen drie jaar hoopt Bioneedle Group het naaldje klaar te hebben voor gebruik. Zeker in ontwikkelingslanden waar vaccinatie door vuile naalden niet zelden tot besmetting met hepatitis B of HIV leidt, zou deze techniek grote voordelen hebben. Alternatieve toedieningsvormen kunnen ook erg goed van pas komen bij massale noodvaccinaties zoals een grieppandemie. Mensen kunnen dan het vaccin desnoods zelf toedienen.

Alternatieven

Binnen het NVI wordt al jarenlang de nodige research gedaan om alternatieve toedieningsvormen te ontwikkelen, zoals vaccineren via een neusspray (tegen het RSV-virus), via pleisters en het naaldloos vaccineren. NVI-directeur Ben van der Zeijst: 'Dat is belangrijk. Niet alleen omdat het minder belastend is voor het kind, maar ook omdat het steeds ingewikkelder wordt om combinatievaccins te maken. Als je een nieuw vaccin anders dan via een injectie kunt toedienen, vermindert dat de druk op de patiënt en ben je dus een stuk flexibeler. In theorie kun je dan bij elke sessie zoveel vaccinaties toedienen als verantwoord is en biedt het RVP vrijwel onbeperkt ruimte.'

Pijnloos

De Bioneedle Group, een Nederlands bedrijf, ontwikkelde de techniek voor het gebruik van mininaaldjes, gemaakt van een afbreekbare stof. Deze mininaaldjes kunnen worden gebruikt om antigenen toe te dienen, zonder dat je daar een spuit en naald voor nodig hebt. Het wordt als het ware door de huid 'geschoten' en lost meteen op. Volgens de eerste proefpersonen op wie de techniek is getest, doet het geen pijn. Dat is ook een eerste voorwaarde om de techniek levensvatbaar te maken. Het NVI onderzoekt nu, samen met Bioneedle Group, bepaalde antigeen-mininaaldje-combinaties. Dr. Gideon Kersten, afdelingshoofd Testontwikkeling en Formulering: 'In het mininaaldje wordt het vaccin verwerkt. Een kritische stap is de manier waarop dat gebeurt. Als dat eenmaal is gelukt, blijkt het vaccin erg stabiel. Na een eerste experiment bij muizen met tetanustoxoïd vonden we een vergelijkbare immuunrespons als met conventionele naalden. Dat is positief. De volgende stap is dat we onderzoek doen met hepatitis B-antigeen en daarna met influenzavaccin.'

Snel en makkelijk

Deze toediening biedt winst op verscheidene fronten. Je kunt zeer snel vaccineren en de noodzaak om het vaccin tijdens opslag en vervoer gekoeld te houden (cold chain) vervalt. Het vaccin is zo stabiel dat het op kamertemperatuur kan worden bewaard zodat koelwagen en koelkast overbodig worden. Zeker in de ontwikkelingslanden is dat een groot voordeel. Deze technologie kan ook zijn nut bewijzen bij massale noodvaccinaties zoals een grieppandemie. Verder kan de techniek een antwoord geven op de steeds zichtbaarder grenzen aan het maken van combinatievaccins. Met een pijnloze toedieningsvorm is de noodzaak om antigenen te combineren kleiner. Vaccins kunnen afzonderlijk worden toegediend door middel van enkele mininaaldjes. Hiermee vermijd je de interferentieproblemen van de combivaccins; bovendien is het minder belastend voor degene die geprikt wordt.