Landgoed Zonnestraal naar woningcorporatie de Alliantie

21/09/2007 15:48



De Alliantie



In augustus jl. zijn Stichting Loosdrechtse Bos en de Alliantie het eens geworden over de verkoop van het Landgoed Zonnestraal. De definitieve koopakten zijn getekend.

Het monumentale Landgoed Zonnestraal heeft als bestemming zorg en wonen en vervult op dit terrein een belangrijke functie voor de inwoners van Hilversum en voor die in de regio. Woningcorporaties spelen in toenemende mate een rol op dit gebied. Van hen wordt verwacht dat zij niet alleen in wonen investeren, maar ook in zogenoemd maatschappelijk vastgoed. Het in stand houden en versterken van de zorg- en verblijffunctie is voor de Alliantie een belangrijke reden om Zonnestraal te verwerven. De Alliantie heeft veel ervaring met het realiseren en beheren van vastgoed met deze functie.

Niet alleen de maatschappelijke functie van het landgoed is reden voor de aankoop. Het Landgoed Zonnestraal heeft grote cultuurhistorische waarde. Een waarde die ook buiten onze landsgrenzen wordt erkend. Enkele jaren geleden is een aanzienlijk deel van de gebouwen van architect Jan Duiker gerestaureerd. Als de restauratie is voltooid, komt het Landgoed Zonnestraal op de werelderfgoedlijst. Op korte termijn start de Alliantie met een ingrijpende restauratie van het monumentale Dresselhuyspaviljoen.

Via haar dochter N.V. Stadsherstel heeft de Alliantie veel ervaring met het restaureren en beheren van monumentale panden. Stadsherstel heeft vooral bezit in de regio Amersfoort en is een van de grootste eigenaren van monumentale panden in Nederland.

Met de restauratie van Zonnestraal zijn omvangrijke investeringen gemoeid. Hiermee worden langjarige verplichtingen aangegaan. Om de restauratie en de continuïteit van het beheer te garanderen, heeft de Stichting Loosdrechtse Bos besloten het Landgoed Zonnestraal te verkopen. Het bestuur van de Stichting Loosdrechtse Bos is tot de conclusie gekomen dat zij op langere termijn niet kan instaan voor de vereiste continuïteit.

De overdracht heeft de volledige instemming van het gemeentebestuur van Hilversum. De gemeente is blij dat hierdoor de restauratie kan worden afgemaakt en de continuïteit is verzekerd.