Gemeente Langedijk


21 september 2007

Preventief huisbezoek aan ouderen in Langedijk

Vanaf maart 2007 is Stichting Welzijn Ouderen in Langedijk in samenwerking met de gemeente Langedijk gestart met een preventieve huisbezoek aan zelfstandig wonende ouderen tussen 75 en 80 jaar.

Doel van het huisbezoek is om ouderen te informeren over het aanbod van zorg- en dienstverlening op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

De start van de huisbezoeken heeft afgelopen zomer plaatsgevonden in Noord en een deel van Zuid-Scharwoude. Deze afbakening van deze wijk sluit aan bij het dorpsgericht samenwerken van de gemeente zodat eventuele knelpunten die uit de vragenlijst naar voren komen dorpsgericht verwerkt kunnen worden. In de komende anderhalf jaar zullen zo alle ouderen tussen de 75 en 80 jaar die zelfstandig wonen bezocht gaan worden.

Het huisbezoek wordt uitgevoerd door speciaal geschoolde vrijwilligers die bij ouderen thuis een vragenlijst met hen doornemen. De verzamelde gegevens blijven volledig anoniem.

Aan de hand van de vragen blijken evt zorgvragen en krijgen ouderen informatie over bijvoorbeeld:

* De wijze waarop zij een huishoudelijke hulp of aanpassingen in huis aan kunnen vragen;

* Gemeentelijke regelingen op het gebied van bijstand;
* Activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden voor ouderen.

Voorafgaand aan het huisbezoek ontvangen de ouderen een brief van de gemeente waarin het aanstaande bezoek wordt aangekondigd. Daarna worden zij door 1 van de vrijwilligers benaderd om een afspraak te maken.

Wij hopen op deze wijze ouderen beter wegwijs te maken in het aanbod van alle diensten en voorzieningen die er zijn. Daarnaast zijn de inbreng en ideeën van ouderen van belang voor voorzieningen in de toekomst!