ChristenUnie


Belder vraagt aandacht voor de positie van christenen in Turkmenistan

Belder vraagt aandacht voor de positie van christenen in Turkmenistan

vrijdag 21 september 2007 17:22 Bas Belder stelt vragen aan de Commissie over de zorgwekkende positie van christenen in Turkmenistan. Turkmenistan is in het westen een redelijk onzichtbaar land. Christenen hebben het er echter moeilijk. Ze worden gediscrimineerd en lastig gevallen. Twee Russische evangelisten zijn in 2001 vanwege hun geloofsovertuiging, op illegale wijze gedeporteerd naar Kazachstan. Andere evangelisten zijn veroordeeld tot een strafkamp. Hun gezinnen bleven achter.

Door de represailles van de Turkmeense overheid hebben de kleine christelijke gemeenten en hun voorgangers het erg moeilijk. Volgens de organisatie Friedenstimme worden ze als `afvalligen' van de staatsreligie beschouwd, beschuldigd van illegale activiteiten en betiteld als staatsgevaarlijk. Christelijke kinderen zullen op school geen complimenten van hun onderwijzers krijgen. Ze staan buiten de klas. Ook worden er huiszoekingen gedaan zonder dat daarvoor een wettelijk bevel is gegeven. Dit alles zorgt voor enorme spanningen in de gezinnen.

Turkmenistan is sinds 1991 een onafhankelijke staat met een dictatoriale regime. Het land is van oorsprong islamitisch. De christenen die zich bekeerd hebben worden niet alleen door de overheid maar ook door hun familie met de nek aangekeken. De overheid oefent druk uit op familieleden hun `afvallige' familieleden te negeren.

Vragen van Belder aan de Commissie:


1. Welke stappen overweegt de Commissie te zetten tegen deze zeer zorgwekkende schending van godsdienstvrijheid in Turkmenistan, juist gezien de recente arrestaties van evangelisten?
2. In welk stadium bevindt zich de dialoog en betrekkingen tussen de Europese Unie en Turkmenistan?