Project Gemeente Westland


Begroting 2008: investeren in Westland en Westlanders

Publicatiedatum: 21-09-2007

De ontwerpbegroting 2008-2011 van de gemeente Westland staat voor een belangrijk deel in het teken van het investeren in de Westlandse samenleving. Deze koers was al uitgezet in de Voorjaarsnota en wordt in de begroting verder uitgewerkt. Zo gaat er geïnvesteerd worden in het versterken van de Greenport-positie, de vereniging van dorpen en dienstverlening. Ook is het de bedoeling dat in de komende jaren de financiële soliditeit verder toeneemt.

De begroting 2008-2011 zoals die door het college van B&W van Westland aan de gemeenteraad is aangeboden is een verdere uitwerking van de Voorjaarsnota. Zowel de in de Voorjaarsnota beschreven strategische stappen als de daaruit voortvloeiende concrete maatregelen komen terug in de begroting 2008-2011. Nieuw in de begroting zijn onder meer de projecten zoals die genoemd worden in het Urgentieprogramma Randstad (Poelzone, tweede oeververbinding en kustversterking) en meer aandacht voor communicatie en marketing in het kader van de Greenportgedachte.

Wethouder Theo Duijvestijn (financiën) is positief over de ontwikkeling van de begroting: Stap voor stap krijgen we meer grip op de gemeentelijke financiën. We hebben een sluitende meerjarenbegroting en de vermogenspositie ontwikkelt zich positief. Ook de beheerplannen voor de openbare ruimte zijn nu opgenomen in de begroting. Daarnaast schrijven we versneld af op investeringen en hebben we een aantal bezuinigingsmaatregelen kunnen terugdraaien.
Met de lokale heffingen hebben we geprobeerd de burgers zoveel mogelijk te ontzien. De OZB stijgt alleen met een inflatiepercentage van 2% en de afvalstoffenheffing blijft gelijk. Het gebruikerstarief voor rioolrechten stijgt met 1% en het eigenarentarief met 5%. Dat heeft alles te maken met een fors investeringsprogramma ( 52 miljoen) op het gebied van riolering.

De gemeenteraad vergadert op 1 november over de begroting.