Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Deauville: veel spanning en sensatie tijdens de marathon

21/09/2007

Deauville, 21 september 2007
Vandaag stond in Deauville de marathon op het programma, die door een behoorlijk aantal toeschouwers werd gevolgd. De Zwitser Werner Ulrich won bij stralend weer dit onderdeel, gevolgd door de zeer snel maar risicovol rijdende Fransman Benjamin Aillaud. Vandaag was Koos de Ronde de beste Nederlander op de derde plaats, Mark Weusthof werd vierde.

De marathon zorgde voor veel spektakel en deed een flink beroep op het uithoudingsvermogen van zowel de paarden als de koetsiers. De zes veelal technische hindernissen moesten achter elkaar worden afgelegd. Na iedere hindernis hadden de aanspanningen slechts twee minuten de tijd om naar de volgende hindernis te rijden. Hans Heus ging als eerste Nederlander van start en was tevreden met zijn uiteindelijke tiende plaats. Harry de Ruyter volgde hem op de voet en ook hij reed een vlotte marathon. De Ruyter verloor echter in de vijfde hindernis kostbare seconden toen zijn voorpaarden een verkeerde gang inschoten en hij de poort opnieuw moest aanrijden: `Mijn rechtervoorpaard was zo sterk, dat ik het me niet lukte hem de goede kant op te sturen. Deze fout was heel jammer, maar voor de rest ben ik zeer te spreken over mijn paarden. Het vergt enorm veel energie om de hindernissen zo snel achter elkaar in hoog tempo te rijden, maar ze hebben zich goed hersteld.' De Ruyter eindigde in dit onderdeel op de 12de plaats. Mark Weusthof maakte voor de gelegenheid gebruik van de bruine ruin Gregor, die hij normaal gesproken alleen inzet tijdens indoor wedstrijden. De BWP-er had in de eerste hindernis duidelijk moeite om in het ritme te komen, maar daarna kwam hij vlot mee en kon Weusthof voluit rijden. Koos de Ronde moet zijn routinier voor de indoor wedstrijden, de schimmelruin Gerrit, missen vanwege een blessure. Gerrit's plaats werd vandaag ingenomen door zijn vaste marathonpaard Matador naast de snelle Charly. Twee bonte ruinen uit het vierspan van vader Piet completeerden het vierspan. `Met Matador voorop durf ik net iets meer snelheid te maken dan met Igor, die ik gisteren heb gebruikt in de vaardigheid. Ik heb Igor speciaal gekocht voor de indoors en hij mag morgen in de outdoor-indoor ook weer mee.'

De Zweed Tomas Eriksson vond zijn Waterloo in de laatste hindernis toen zijn voorpaarden rechts naast de brug schoten en de achterpaarden vast kwamen te staan. Met hulp van een aantal collega-rijders en zijn grooms werden de paarden uitgespannen nadat eerst de touwen, die als decoratie dienden voor de brug, doorgesneden moesten worden. De paarden zijn door een veterinair onderzocht en op een paar schrammen na bleken zij niets aan het nare voorval te hebben overgehouden. Ook Boyd Exell kwam in de knoop in deze hindernis. Zijn voorpaarden schoten eveneens naast de brug waarna de Australiër de paarden terugzette, maar vervolgens kwam het rijtuig met twee wielen naast de brug terecht. Gelukkig wist de 35-jarige professional zowel zijn paarden als zijn rijtuig op miraculeuze wijze heelhuids uit de strijd te krijgen en kon hij zijn rit zonder extra strafpunten vervolgen.

De tussenstand na twee onderdelen wordt aangevoerd door Benjamin Aillaud en Werner Ulrich op de eerste plaats, gevolgd door Weusthof en Exell op de gedeelde tweede plaats. Koos de Ronde bezet de vijfde plaats, terwijl Hans Heus en Harry de Ruyter respectievelijk de 12de en 13de plaats innemen.

Bron: Hoefnet, overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Volledige stand na twee onderdelen:

www.hoefnet.nl/drivingresults/2007/FRA/DEAUVILLE/Resultats_apres_marat hon_1.pdf

Deze touwbrug hindernis zorgde voor problemen bij Eriksson en Exell