Ingezonden persbericht


Persbericht - CNV Brood en zoetwaren (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

21 september 2007, Utrecht
------

CNV: Bakkerscao is hard toe aan vernieuwing

De circa 42.000 bakkers in Nederland hebben een nieuwe cao. CNV-onderhandelaar Harm Roeten heeft daarover een akkoord bereikt. Volgens hem is het een doorbraak, dat voor het eerst in jaren de modernisering van de cao op de agenda staat. "De bakkerscao heeft dringend een nieuwe jas nodig."

De cao voor het bakkersbedrijf geldt voor 1 jaar (van 1 juni 2007 tot 1 juni 2008). In totaal gaan de lonen met 2,8 procent omhoog: per 1 oktober 2007 krijgen de werknemers er 2,3 procent bij; per 1 januari 2008 nog eens 0,5 procent. "Het is aan de magere kant", vindt Roeten. "Maar het is allemaal zo moeizaam gegaan, dat ik er uiteindelijk tevreden mee ben. De leden moeten maar zeggen of ze zich erin kunnen vinden."

Roeten is vooral tevreden met de afspraak die is gemaakt om de cao te gaan vernieuwen. Elke maand komen de partijen hiervoor bij elkaar. "Dat is hard nodig, de cao is niet meer van deze tijd. Werknemers moeten bijvoorbeeld veel meer zeggenschap kunnen krijgen over hun arbeidstijden. Daarover is in de cao nog niets geregeld. Sterker, het hele begrip medezeggenschap vind je er niet in terug. Daar moet nodig wat aan gebeuren."

"Een mooie uitdaging", vindt Roeten. "Het bakkersbedrijf is complex. Er is een wereld van verschil tussen de traditionele, ambachtelijke bedrijven en de industriele bakkerijen. Maar alle werknemers vallen onder diezelfde cao. Dat moet anders. De kunst is om in de cao meer maatwerk mogelijk te maken, zodat je afhankelijk van je eigen situatie keuzes kunt maken. Ben je jong en wil je veel verdienen, dan moet dat kunnen. Heb je een gezin en zit je niet te wachten op overwerk, dan moet dat ook mogelijk zijn. Ik ben benieuwd wat de discussies zullen opleveren, maar ik ben ervan overtuigd dat deze cao meer aansluiting moet zoeken bij de realiteit van nu."

De cao voor het bakkersbedrijf geldt voor circa 42.000 werknemers.



Ingezonden persbericht