Gemeente Rotterdam

Scholieren wedden met gemeente Rotterdam over CO²-besparing

Milieuwethouder Mark Harbers ging vrijdagochtend 21 september in de aula van het Grafisch Lyceum aan de Stadhoudersplein een weddenschap aan met vijf Rotterdamse scholen. In The Bet, een initiatief van Jongeren Milieu Actief (JMA), gaan de scholieren proberen om in twee maanden tijd hun CO²- uitstoot met acht procent te verminderen. Lukt dat, dan krijgen ze van de wethouder een duurzame beloning voor hun prestatie. In een volle aula waren de leerlingen van het Calvijn, het Grafisch Lyceum, het Nova College, Theater Havo/Vwo en het Wellant College aanwezig om hun handtekening te zetten onder de officiële weddenschapscontracten.

Tegenprestatie
De scholieren gaan de komende maanden druk aan de slag met verschillende creatieve plannen om de afgesproken besparing te behalen. Op www.thebet.nl houden de leerlingen hun score bij. Ze worden daarin gecontroleerd door strenge scheidsrechters. De klas die na het sluiten van de weddenschap de meeste CO² heeft bespaard, krijgt voor elke leerling een solar charger, een zonne-oplader waarmee ze hun mobiele telefoon kunnen opladen. De scholen die de 8% weten te halen ontvangen een zonnepaneel voor op het dak. Verliezen ze de weddenschap, dan leveren de jongeren een duurzame tegenprestatie. Tijdens de aftrap maakten de scholen bekend welke tegenprestaties zij dan zullen leveren, zoals vuil prikken in de stad, winkelcentra schoonmaken of het organiseren van een biologische lunch voor de wethouder.

Wethouder Harbers en Rotterdamse Scholieren.

Eind oktober zal de tussenstand worden opgemaakt. De school die op dat moment bovenaan staat qua besparingen, krijgt van de wethouder een duurzaam dagje uit aangeboden. Voor de leerlingen een extra stimulans om snel aan de slag te gaan.

Bespaartips
De Rotterdamse scholieren krijgen de komende weken van Jongeren Milieu Actief verschillende bespaartips, zoals de verwarming een graadje lager zetten, gloeilampen verwisselen voor spaarlampen, papier dubbelzijdig kopiëren en met de fiets naar school komen in plaats van met de brommer. Ook worden op de deelnemende scholen gastlessen gegeven over duurzaamheid.

Resultaten
Met rekenprogramma's van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt berekend wat hun besparingsacties opleveren. Eind november volgt de ontknoping; dan horen de leerlingen en de wethouder of ze gewonnen of verloren hebben.

'The Bet' Rotterdam wordt ondersteund door het actieplan Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en het Rotterdam Climate Initiative, waarbij de gemeente zich als doel heeft gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot in 2025 te halveren.

Bron: Bestuursdienst, 21-09-2007