Politie Limburg-Noord

Samenvoeging van politiedistricten Weert en Roermond bereikt nieuwe fase
Datum: 21-09-2007
Tijd bericht: 14:35
Plaats: Midden-Limburg
Met de bekendmaking van de zogenaamde kwartiermakers bereikt de samenvoeging van de twee politiedistricten in Midden Limburg een nieuwe fase. Piet van Hoek, de huidige districtschef van het district Roermond gaat als kwartiermaker op districtsniveau aan de slag om het nieuwe district in te richten. Dit doet hij samen met de vijf kwartiermakers, de beoogde chefs, van de basiseenheden en het recherchecluster.

De huidige districten Weert en Roermond tellen samen zeven basiseenheden. Het nieuwe district bestaat straks uit vier grote basiseenheden en een recherchecluster. Het streven is dat deze schaalvergroting de kwaliteit van het politiewerk ten goede komt en de flexibiliteit verhoogt.

Inventarisatie
De komende maanden werken de leidinggevenden aan een voorstel over de bedrijfsvoering van de nieuwe eenheden. Aan de hand van een inventarisatie onder medewerkers volgt eind dit jaar duidelijkheid voor de mensen, over de eenheid van waaruit ze gaan werken. De zeven bestaande eenheden worden opgeheven en daarvoor komen vier nieuwe eenheden in de plaats. De nieuwe eenheden met daarbij de beoogde chefs zijn achtereenvolgens: basiseenheid Roermond met Paul de Rooy, basiseenheid Echt - Roerdalen met Laurens Princen, basiseenheid Weert - Nederweert met Paul Richter en Basiseenheid Leudal - Maasgouw met Richard Couwenberg. Het rechercluster wordt aangestuurd door Leon Kessels. Deze clustering van de recherchecapaciteit is een ontwikkeling die al eerder is ingezet en die bij de vorming van het nieuwe district in het organisatieplaatje wordt meegenomen.

Aansluiting bij gemeentegrenzen
De oorsprong van de fusie tussen beide districten ligt in de gemeentelijke herindeling in het gebied Midden Limburg. De politie zag in de herindeling een aanleiding om de grenzen van de politie-eenheden beter aan te laten sluiten bij de gemeentegrenzen. Hiermee komt ze tegemoet aan een wens van zowel het bestuur als de politieorganisatie. In het nieuwe plaatje gaat de politiezorg in de gemeente Beesel en de gemeente Meijel onder het district Venlo vallen. Beide gemeenten maakten in de oude situatie deel uit van respectievelijk het district Roermond en het district Weert.

Zomer 2008
De politie streeft ernaar om vanaf januari te starten met de personele verplaatsingen. Naar verwachting wordt de personele reorganisatie in de zomer van 2008 afgerond.