Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Voedselkwaliteit
en Diergezondheid
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EK 's-GRAVENHAGE
VD. 2007/2208 21 september 2007
Stand van zaken mond-en-klauwzeer in
verband met uitbraak in Verenigd
Koninkrijk
Datum Kenmerk Vervolgblad
21 september 2007 VD. 2007/2208 2

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum
onderwerp bijlagen
D i rectie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

Geachte Voorzitter,
In vervolg op mijn brief inzake mond-en-klauwzeer van 13 september jl. informeer ik u met deze brief over de huidige situatie in het Verenigd Koninkrijk en mijn besluit om het vervoers- en verzamelverbod voor alle evenhoevigen op te heffen en de tijdelijke Regeling maatregelen mond-en-klauwzeer te wijzigen.

Overzicht stand van zaken

Op 12 september jl. werd in het Verenigd Koninkrijk een besmetting van mond-en-klauwzeer geconstateerd bij een veestapel op een bedrijf nabij Egham, in het graafschap Surrey. Diezelfde dag heb ik maatregelen genomen om de mogelijke insleep en verspreiding van het virus te voorkomen dan wel te beperken. Alle Nederlandse bedrijven die in de afgelopen periode evenhoevigen hebben ontvangen vanuit het Verenigd Koninkrijk zijn thans bekend en geblokkeerd. De bedrijven zijn inmiddels door de VWA bezocht en de aanwezige dieren zijn klinisch onderzocht.
Hierbij zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op mond-en-klauwzeer. Om de aanwezigheid van het virus definitief uit te sluiten, zal er ook laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd. Gelet op het voorgaande is er op dit moment geen noodzaak meer aanwezig om het totale vervoers- en verzamelverbod in geheel Nederland voor evenhoevigen in stand te houden. De betreffende bedrijven blijven wel geblokkeerd totdat het laboratoriumonderzoek is afgerond.
De verplichting tot het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee paardachtigen vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland zijn gebracht en van vervoermiddelen die in Nederland worden gebracht die zijn gebruikt voor het vervoer van paardachtigen in het Verenigd Koninkrijk blijft vooralsnog in stand. Verder zal ook de verplichting tot dubbele reiniging en ontsmetting van vervoermiddelen van evenhoevigen komend van uit het Verenigd Koninkrijk op dit moment nog niet worden ingetrokken. Deze verplichting zal in principe blijven gelden zolang er maatregelen tegen mond-enklauwzeer gelden in het Verenigd Koninkrijk. De verplichting tot het bijhouden van een bezoekersregistratie blijft eveneens voorlopig in stand. De reguliere verzamelvoorschriften blijven onverkort van toepassing op het verzamelen van evenhoevigen.

Tot slot

Op 18 september jl. is door de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk een derde geval van mond-en-klauwzeer bevestigd. Het getroffen bedrijf bevindt zich vlakbij het bedrijf waar vorige week al mond-en-klauwzeer werd ontdekt. De situatie in het Verenigd Koninkrijk blijft onrustig. Voor de maatregelen in Nederland heeft deze derde bevestiging echter geen gevolgen. Alle recente uitbraken van mond-en-klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk geven eens te meer aan wat het belang is van een goede naleving van preventieve diergezondheidsvoorschriften. Alertheid blijft geboden. Zodra er zich wijzigingen voordoen in de situatie zal opnieuw op basis van een risicoanalyse worden nagegaan of het nemen van maatregelen noodzakelijk is.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg