Consumentenbond


---

21 september 2007

Fabrikanten mp3-spelers moeten consumenten waarschuwen

Alle muziekspelers, dus ook de goedkope mp3-spelers en de mobiele telefoons waar je muziek mee kunt afspelen, moeten standaard voorzien zijn van een waarschuwing bij te hoog volume. De Consumentenbond vraagt dit aan de fabrikanten naar aanleiding van de lancering vandaag van de site www.mp3check.nl van de Nationale Hoorstichting. Daar kunnen consumenten voor het eerst checken hoe veilig hun mp3-speler is voor het gehoor. Dit is het resultaat van een samenwerkingsproject met de audiologische centra van de hoorstichting en het AMC, LUMC, en de Consumentenbond.

Gehoorschade door muziek is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een serieus probleem. Jaarlijks lopen ruim 20.000 jongeren in Nederland schade op aan het gehoor door het luisteren naar luide muziek. De mp3-speler is anno 2007 voor jongeren verreweg de belangrijkste bron om naar muziek te luisteren. Mp3-spelers worden vaak vele uren per dag worden gebruikt op een hoog volume. Dat kan leiden tot een geleidelijke en daardoor verraderlijke overbelasting van het gehoor.

Vrijwel geen enkele producent maakt serieus melding van de risico's op gehoorschade. Bovendien ontbreekt vaak informatie over de maximale geluidsniveaus. Sommige spelers hebben al geluidsbegrenzers, maar dat is zeker niet standaard. De Consumentenbond vindt daarom dat producenten van geluidsdragers op drie punten hun verantwoordelijkheid moeten nemen:


1. producenten moeten objectieve, heldere en makkelijk toegankelijke en begrijpelijke informatie over de geluidsniveaus van iedere speler leveren;

2. producenten moeten op verpakkingen, in handleidingen, op websites, etc. voorlichting geven over het veilige gebruik van de spelers en de risico's van gehoorbeschadiging, als gevolg van het luisteren naar te harde muziek;

3. producenten moeten actief preventieve maatregelen nemen, zoals het standaard meeleveren van software die consumenten waarschuwt wanneer er bepaalde grenzen worden overschreden of zoals het dusdanig aanpassen van het apparaat dat de gebruiker dat kan zien.