Rathenau Instituut


21 september 2007: PvdA: dertien Kamervragen aan zeven ministeries: aandacht voor synthetische biologie

PERSBERICHT RATHENAU INSTITUUT

Den Haag, 21 september 2007

Bericht aan het Parlement van het Rathenau Instituut directe aanleiding
PvdA: dertien Kamervragen aan zeven ministeries: aandacht voor synthetische biologie.

De PvdA-Kamerleden Gill'ard, Waalkens, Besselink en Kuiken stellen dertien Kamervragen aan de ministers van OCW, VROM, LNV, EZ, BZK, Justitie en de staatssecretaris van VWS over synthetische biologie. Aanleiding is het Bericht aan het Parlement hierover dat het Rathenau Instituut vandaag presenteerde in Den Haag.

In het Bericht beschrijft het Rathenau Instituut dat synthetisch biologen bezig zijn zelf nieuw leven te maken. Dat gaat veel verder dan genetische modificatie, waarbij het DNA van bestaand leven wordt aangepast. Onderzoekers verwachten dat het binnen tien jaar mogelijk is een volledig kunstmatig genoom na te bouwen. Eerder al werd het Spaanse griepvirus kunstmatig nagebouwd.

Het Rathenau Instituut adviseert het ministerie van VROM om korte termijn onderzoek te starten naar de veiligheidsrisico's van synthetische biologie. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding wordt opgeroepen om (internationale) samenwerking te zoeken om bioterrorisme met kunstmatige organismen te voorkomen.

Omdat het aanpassen van (veiligheids-)wetgeving lang duurt, moeten de risico's van kunstmatig leven nu al in kaart worden gebracht. Ook vindt het Rathenau Instituut het belangrijk dat de samenleving nadenkt over ethische vragen, als: `Wat is leven, wie mag leven maken en met welk doel, en: wie krijgt het octrooi op leven?'

De PvdA-leden willen weten welke departementen hierbij betrokken zijn. Ze vragen om een overzicht van de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot bioterrorisme, patenten en vrijheid van wetenschap. Ook willen ze weten wat de internationale verdragen en afspraken zijn.

Download het pdf-bestand van het Bericht aan het Parlement over synthetische biologie of het boek Leven Maken.


Noot voor de redactie (