Rathenau Instituut


21 september 2007: VROM moet veiligheidsrisico's kunstmatig leven onderzoeken

Het Rathenau Instituut roept het ministerie van VROM op om de veiligheidsrisico's van de synthetische biologie te onderzoeken. Om bioterrorisme met kunstmatige organismen te voorkomen, moet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (inter-)nationale samenwerking zoeken.

In een Bericht aan het Parlement dat vandaag verschijnt, beschrijft het Rathenau Instituut dat synthetisch biologen bezig zijn zelf nieuw leven te maken. Dat gaat veel verder dan genetische modificatie, waarbij het DNA van bestaand leven wordt aangepast. Onderzoekers verwachten dat het binnen tien jaar mogelijk is een volledig kunstmatig genoom na te bouwen. Eerder al werd het Spaanse griepvirus kunstmatig nagebouwd.

Deze zomer noemden zeventien toponderzoekers de synthetische biologie een 'technologische revolutie waarmee grote problemen als klimaatverandering, energie, gezondheid en watervoorziening zouden kunnen worden aangepakt'.

Omdat het aanpassen van (veiligheids-)wetgeving lang duurt, moeten de risico's van kunstmatig leven nu al in kaart worden gebracht. Ook vindt het Rathenau Instituut het belangrijk dat de samenleving nadenkt over ethische vragen als: 'Wat is leven', wie mag leven maken en met welk doel, en: wie krijgt het octrooi op leven?'.

Vanmiddag organiseert het Rathenau Instituut een publiek debat in Theater Diligentia in Den Haag, met voor- en tegenstanders van de synthetische biologie. Aanwezig zijn Drew Endy van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Jim Thomas van de Canadese actiegroep ETC.

Het Rathenau Instituut zal daar ook het eerste exemplaar van het boek 'Leven Maken, maatschappelijke reflecties op de opkomst van de synthetische biologie' overhandigen aan Chantal Gill'ard, Tweede Kamerlid van de PvdA.

U kunt hier PDF met Het Bericht aan het Parlement downloaden, evenals de PDF van het boek Leven Maken: maatschappelijke reflectie op de opkomst van de synthetische biologie'.